Ultimele Știri

Scandal de spionaj la cel mai înalt nivel! Israelul a impus, Comitetului Politic și de Securitate al UE, modificarea unei declarații

eu israel

EUObserver afirmă că Israelul “a tras cu urechea” la discutiile purtate în comitetul de securitate ce stabilește poziția în politica internațională a Uniunii Europene.

Scandalul a izbucnit după ce s-a descoperit că diplomaţii isralieni au urmărit în timp real şedinţa din 15 ianuarie a Comitetului Politic şi de Securitate – organismul UE care urmăreşte situaţia internaţională şi stabileşte liniile principale ale politicii externe a Uniunii.

Şedinţa era extrem de importantă, deoarece în cadrul ei se discuta un document referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, care urmă să fie prezentat de miniştrii de externe din UE câteva zile mai târziu.

Documentul, în formă discutată iniţial, afirmă că “UE va face în mod neechivoc distincţia între statul Israel şi toate teritoriile ocupate de Israel în 1967”. Grecia s-a opus însă, ulterior alăturându-i-se şi alte state, astfel că în final s-a ajuns la formulare echivocă şi mult mai puţin dură. Iar diplomaţii isralieni ar fi trimis constant SMS-uri pentru a cere modificarea textului, scrie EUObserver.

Mai grav, nu se ştie ce metodă au folosit israelienii pentru a urmări dezbaterile. Mai mulţi diplomaţi europeni au sugerat că în sala de şedinţe fuseseră instalate microfoane. S-a sugerat şi că unul dintre ambasadorii care participa la discuţii şi-a sunat un prieten israelian şi a lăsat deschis telefonul în timpul şedinţei.

Potrivit unor surse, principalii suspecţi sunt membrii delegaţiei greceşti. Mai grav, se pare că nu este vorba despre un incident izolat. O sursă afirmă că Turcia, dar şi Statele Unite, ar proceda în mod similar. La vârful UE se discuta acum despre măsuri prin care s-ar putea preveni astfel de situaţii.

Reuniunile Comitetului Politic şi de Securitate ar trebui să aibă loc într-o încăpere securizată iar participanţii să îşi lase telefoanele la intrare, însă diplomaţii ce fac parte din Comitet se opun. Ei spun că încăperea este incofortabilă şi că stau în ea “înghesuiţi ca sardelele” şi nu vor să renunţe la mobile că să poată comunica permanent cu guvernele pe care le reprezintă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*