Ultimele Știri

Sate întregi din sud au rămas fără apă. Cisternele sunt singura soluţie

În judeţele Buzău şi Dâmboviţa fântânile au secat după săptămâni întregi fără ploaie, iar oamenii sunt nevoiţi să aducă apă de la kilometri distanţă

apa

Situaţie fără precedent în sudul ţării, unde seceta pune încet stăpânire pe satele de la câmpie. În judeţele Buzău şi Dâmboviţa fântânile au secat după săptămâni întregi fără ploaie, iar oamenii sunt nevoiţi să aducă apă de la kilometri distanţă. Culturile sunt grav afectate, iar gospodarii spun că îşi vor vinde animalele pentru că nu au cu ce să le hrănească. 

Pe timp de secetă, fiecare strop de apă e o adevărată comoară. Tanti Elena a cărat apa cu cobiliţa o viaţă întreagă, însă acum, la 70 de ani, drumul până la fântână e prea lung.

Deşi e situat la doar 15 km de oraşul Buzău, satul Cârlomăneşti nu are reţea de apă potabilă şi nici canalizare.

Disperaţi sunt şi localnicii din satul dâmboviţean Cucuteni. În sat există o reţea de apă care a fost finalizată în proporţie de 70%, dar autorităţile au blocat investiţia în 2009, pentru ca nu mai aveau fonduri.

Tot în Dâmboviţa, în satul Costişata, 250 de oameni aşteaptă zilnic cisternele cu apă. Din cauza secetei, apa de la reţea nu mai are presiune suficientă.

Situaţia e gravă la nivelul întregii ţări, avertizează specialiştii. Meteorologii spun că luna august va fi la fel de secetoasă ca iulie, ceea ce va afecta grav culturile de porumb.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*