Ultimele Știri

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel: Tradiții și obiceiuri

Sfinții apostoli Petru si Pavel sunt sărbătoriți în fiecare an în data de 29 iunie. Această zi, denumita popular Sân Petru de Vară și vine cu o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții.

Este o sărbătoare care trebuie ținută cu drag căci acești sfinți mijlocesc în fata lui Dumnezeu pentru sănătate, pentru protecția împotriva grindinei, pentru sporul casei și pentru bogația grânelor și a recoltelor.

În tradiția populară românească există mai multe legende legate de acești doi sfinți. Sfântul Petru este descris precum un om din popor, ce poartă haine țărănești, lucrează pământul și se îndeletnicește și cu pescuitul. Este înzestrat de Dumnezeu cu puteri neobișnuite căci el este patronul ploii, al căldurii și al grindinii. Atunci când plesnește din bici, din acesta sar scântei care se transformă în licurici în momentul în care ating pământul. 

Ziua Sfinților Petru și Pavel este ziua în care gospodinele împart bucate alese pentru sufletul celor dragi care au trecut în neființă, pentru ca păcatele lor să fie iertate și să-și găsească liniștea. Femeile duc la biserica mere dulci, mere acre, colivă, colaci, faguri de miere și corcodușe, toate pentru a sfințite și date de pomană mai apoi oamenilor săraci.

Nu e îngăduit nici unei femei să mănânce mere până în această zi, fiindcă altfel îi supară pe morți. După sărbătoare însă, femeile tinere pot mânca mere, cele vârstnice fiind nevoite să mai aștepte până la Sfântul Ilie. 

Sărbătoarea Șfinților Petru și Pavel se ține timp de trei zile pentru ca agricultorii să fie protejați împotriva potoapelor și pentru ca grânele lor să fie bogate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*