Ultimele Știri

Şapte suspecţi arestați în cazul masacrului de la Srebreniţa

Arestări masacrul Srebrenita

După 20 ani, autorităţile sârbe au arestat ieri primele persoane suspectate că au comis crime în cadrul masacrului de la Srebreniţa, împotriva musulmanilor bosniaci.

Procurorii au declarat că poliţia a arestat şapte bărbaţi acuzaţi că au participat la masacrarea a peste 1.000 de musulmani într-un depozit de la periferia oraşului Srebreniţa. În 8.000 de bosniaci musulmani au fost ucişi de sârbi în enclava bosniacă, singura atrocitate din Europa calificată drept genocid de ONU după al Doilea Război Mondial.
Procurorul-şef sârb pentru crime de război Vladimir Vukcevici a declarat pentru AP că autorităţile au intenţionat să aresteze opt suspecţi în cadrul unui raiduri care au avut loc în cursul dimineţii în diferite zone din Serbia, astăzi, dar una a reuşit să fugă.

„Mai multe persoane au fost în atenţia noastră, dar am reuşit să arestăm şapte din opt suspecţi până în prezent. Ei sunt foşti membri ai unei brigăzi speciale a poliţiei sârbe bosniace”, a declarat Vukcevici.

Serbia a pus sub acuzare mai mulţi bărbaţi care au luat un grup de prizonieri din Srebreniţa pentru a fi ucişi. În 2011, autorităţile l-au arestat pe Ratko Mladici, presupusul organizator al masacrului, trimiţându-l la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie de la Haga. Dar arestările de astăzi sunt prima încercare de a aduce în faţa justiţiei persoane care au mâinile pătate de sânge în masacrul de la Srebreniţa.

„Este important de subliniat că aceasta este prima dată când procuratura noastră are de-a face cu uciderea în masă a civililor şi prizonierilor de război de la Srebreniţa. Este foarte important ca Serbia să adopte o poziţie clară faţă de Srebreniţa într-un proces, a declarat procurorul care se ocupă de caz, Bruno Vekarici.

Foştii lideri militar şi politic ai sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici şi Radovan Karadzici, sunt, în prezent, judecaţi de Tribunalul Penal Internaţional pentru masacrul de la Srebreniţa și au fost arestaţi în Serbia, Karadzici în 2008 şi Mladici în 2011, deși mulţi sârbi încă îi consideră eroi pe liderii din timpul războiului şi cred că aceştia sunt victimele unui complot occidental.

În iulie 1995, peste 8.000 de musulmani au fost exterminaţi în câteva zile în Srebrenița, acolo unde cu câteva luni înainte de încheierea conflictului intercomunitar din Bosnia, trupele sârbe bosniace au preluat controlul asupra localității, considerată enclava musulmană.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*