Ultimele Știri

Salariul mediu net din România este de cinci ori mai mic decât în Germania. Cât de puține își permit românii comparativ cu locuitorii altor țări

Supermarketuri închise duminica

Salariul mediu net din România este de circa două ori mai mic decât în Cehia şi Polonia şi de cinci ori mai mic decât în Germania, conform Mediafax.

De asemenea, salariul mediu pe economie este de circa 440 de euro, al doilea cel mai mic din UE după Bulgaria.

Comparativ cu celelalte țări europene însă, alimentele din România au un preț mult mai mic. Prin urmare, acelaşi coş de consum costă 15,43 euro în România, circa 15 euro în Polonia şi 19 euro în Cehia. În Germania, cea mai puternică economie europeană, coşul ajunge la puţin sub 25 de euro, deci cu 63% mai scump decât în România, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor numbeo.com.

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește cumpărarea de alimente şi băuturile nonalcoolice. Prin comparaţie, o gospodărie din Marea Britanie alocă mai puţin de 9% din venituri pe alimente, iar una din Norvegia 12%.

Sumele rămase pentru vacanţe sau pentru educaţie şi sănătate sunt foarte mici, cea mai mare parte din venituri ducându-se pe întreținere și mâncare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*