Ultimele Știri

Salariile la stat cresc de două ori mai repede

bani

În ianuarie salariul a mai revenit puţin din stratosfera cerului de decembrie, când a sărit în sus propulsat de petardele primelor. Salariul mediu în ianuarie a fost de 1.943 de lei, după ce în decembrie se dusese peste două mii de lei net.

Totuşi avem o creştere mare de aproape 12% an pe an. E mare. Chiar şi pentru o economie care creşte cu 4%, e mult. Ceea ce frapează însă, este diferenţa de ritm dintre public și privat. Salariile angajaților la astat au urcat cu aproape 21%.

În privat scăderea este sub 10%. Chiar și așa e mare… dar dacă la stat urcă cu un procent de două ori mai mare, atunci e o problemă. Știm din ce cauză, de unde vine, ce măsuri au fost… administrative, electorale, populiste… oricum vreţi să le spuneţi. Efectele sunt însă aceleași. Presiune pe prețuri, dezechilibre, iar când se produc astfel de mutări în economie, mai afectați sunt cei care au avut creșteri salarile mai mici. Iarăși ajungem la aberațiile de dinainte de 2009, cand salariul de la stat era în medie mai mare decât cel din privat, cel productiv. Și mai e și greu de dus.

În execuția bugetară din ianuarie, 30% din totalul cheltuielilor erau cu salariile. Nu am fost niciodată la o asemenea cotă, nici măcar în 2010, când au fost acele măsuri dure de ajustare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*