Ultimele Știri

Salarii micşorate pentru mii de angajaţi din Educaţie. Cei mai afectaţi sunt directorii de şcoli

proteste profesori

Lefurile miilor de angajați au scăzut cu sume cuprinse între 200 şi 800 de lei după ce a fost aplicată ordonanţa de corectare a salariilor din sistemul bugetar. Cei mai afectaţi sunt directorii de şcoli care pierd 800 de lei, dacă instituţia are mai puţin de 35 de clase.

Astăzi, sindicaliştii au discutat cu ministrul Educaţiei. Mircea Dumitru spune că nu ştie de unde au apărut aceste probleme în modul de calcul, dar că va încerca să le rezolve.

De mai bine de 30 de ani, Gherghina Manoliu este contabil la o școală din Iași. Are studii superioare și o funcție de conducere pentru care primea până acum un salariu de 3.676 de lei. În urma corecţiilor stabilite de guvern, venitul i se va diminua cu 876 de lei.

„Mai mic ca acum nu am avut nici când ne-a tăiat Guvernul Boc sumele. Deci când ne-a luat un sfert din salariu nu a fost atât de mic cum rămâne acum”, spune Gherghina Manoliu, contabil şef la Şcoala Alexandru Vlahuţă din Iaşi.

În aceeaşi situaţie se află şi contabilii-şefi care sunt nevoiţi să-şi facă singuri documentele de diminuare a salariilor.

„Încă sunt în situaţia de a protesta şi de a nu trimite salariile la aprobat pentru că nu vreau să îmi iau singură indemnizaţia de conducere pe care consider că o merit”, a spus Maria Pricop, contabil şef la Şcoala Gimnazială Bosia, comuna Ungheni, Iaşi.

Sindicaliştii susţin că la negocierile pe tema ordonanţei salarizării li s-a promis că niciun salariu din educaţie nu va scădea.

Diminuările salariale sunt, în medie, de 400 de lei de persoană. Putem spune că în situaţia aceasta sunt aproximativ 2.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar. Directroul pierde în jur de 780 de lei la salariu, dispare indemnizația de conducere pentru secretar și pentru contabilă”, spune sindicalistul Marius Nistor.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun şi ei că ordonanţa trebuie modificată.

„Într-adevăr sunt situaţii generate de aceste modificări, situaţii nefericite de altfel. Vom face toate demersurile necesare astfel ca împreună cu celelalte ministere, şi mă refer aici la Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe, să identificăm soluţiile astfel încât chiar din luna aceatsa lucrurile să poată fi corectate”, declară Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al ministerului.

În câteva judeţe, contabilii-şefi refuză să încheie statele de plată pentru salariile lunii august până când situaţia nu se va rezolva. Ameninţări vin şi de la sindicalişti care spun că vor declanşa proteste chiar din prima zi a noului an şcolar.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*