Ultimele Știri

Salah Abdeslam NU a fost sprijinit de de jihadiştii ISIS, în cele patru luni de urmărire generală

Salah Abdeslam

După luni de căutări, Salah Abdeslam a fost capturat vineri de către forţele de intervenţie belgiene în timpul unui raid antiterorist din cartierul Molenbeek, unde s-a născut şi a crescut teroristul şi unde încă mai locuiesc părinţii, rudele şi prietenii săi.

CITEȘTE ȘI: Avocatul lui Salah Abdeslam, teroristul capturat la Bruxelles, va da în judecată un procuror

Teroristul Salah Abdeslam a fost ajutat să scape de capturare de către prieteni şi rude din Bruxelles, în cele patru luni în care a fost dat sub urmărire generală în statele europene, mai degrabă decât de jihadiştii Statului Islamic, deşi autorităţile se temeau că gruparea islamică ar fi putut să-l ducă în Siria, Turcia sau Maroc, transmite Reuters.

CITEȘTE ȘI: Autorităţile franceze emit un nou mandat de arestare pe numele lui Salah Abdeslam

Deşi serviciile de securitate se temeau că acesta ar putea să fie ajutat să scape de capturare de către jihadiştii Statului Islamic, care aveau resursele necesare pentru a-l transporta în Siria, Turcia sau Maroc, s-a dovedit că a evadat de sub ochii autorităţilor datorită sprijinului rudelor, prietenilor şi a unor infractori mărunţi.

CITEȘTE ȘI: Mărturia lui Salah Abdeslam, teroristul prins la Bruxelles

Cazul lui Abdeslam demostrează cât de dificil este să capturezi un suspect care se bazează pe protecţia comunităţii locale, care nu este formată neapărat din radicali aflaţi pe lista de persoane de interes a poliţiei.

CITEȘTE ȘI: Interpolul avertizează cu privire la complicii lui Abdeslam, teroristul capturat în Belgial

 ”Abdeslam s-a bazat pe o reţea extinsă de rude şi prieteni, implicaţi deja în tâlhării minore şi trafic de droguri, ca să-i găsească o  ascunzătoare. Este vorba de solidaritate între vecini şi familii”, a declarat procurorul belgian Frederic Van Leeuw.

Salah Abdeslam nu a fost găsit în patru luni de urmărire generală, în ciuda înregistrării a 24.000 de apeluri cu informaţii despre suspecţii atacatorului.

Salah Abdeslam nu a fost găsit în patru luni de urmărire generală, în ciuda înregistrării a 24.000 de apeluri cu informaţii despre suspecţii atacatorului.

Potrivit unor informaţii, Abdeslam s-ar fi ascuns în subsolul apartamentului mamei unui prieten, care nu avea nicio legătură cu militanţii islamişti.

Legăturile de prietenie s-au dovedit cruciale pentru Abdeslam încă de la început. Înainte de atentate, teroristul deţinea un bar în Molebeek împreună cu fratele său, care era centrul vieţii sociale pentru tinerii arabi neinteresaţi de religie, dar care preferau în schimb drogurile.

Abdeslam s-a bazat pe doi prieteni să-l conducă în Bruxelles imediat după atentatele din Paris, soldate cu 130 de morţi, întrucât fratele său s-a aruncat în aer în faţa unei cafenele pariziene. Alţi prieteni l-au condus cu maşina prin Molenbeek şi de la o ascunzătoare la alta.

Însă reţeaua de prieteni şi rude a lui Abdeslam s-a dovedit a nu fi atât de impenetrabilă. Autorităţile belgiene l-au capturat după ce acesta s-a adresat unui prieten pentru a-i găsi o nouă ascunzătoare. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*