Ultimele Știri

S-au alocat 4, 3 mld. de euro pentru autostrăzi în ultimii șapte ani. Dar autostrăzile, unde sunt autostrăzile?

România a reușit să contruiească după Revoluție doar 530 de km, în total, România având 644 de km de autostrăzi. În ultimii șapte ani s-au plătit 4,3 miliarde de euro destinați construirii de autostrăzi, cu toate acestea s-au construit doar 373 de km, deși suma pusă la dispoziție ar fi trebuit să ajute la construirea a 700 de km.

Compania Naţională de Au­tostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a plătit în perioada 2008-2014, în total, 4,3 miliarde de euro pentru proiecte de autostrăzi. În tot acest timp și cu toți acești bani, s-a reușit construirea a doar  373 de kilometri, numărând în prezent 644 de kilometri, potrivit unei analize a Ziarului Financiar.

Din suma pusă la dispoziție în acești șapte ani de CNADNR, pentru construirea autostrăzilor, ar fi trebuit să se construiească în jur de 700 de km, dacă se ia în calcul un cost mediu de 6 milioane de euro/kilometru. Cu toate acestea, România continuă să fie codașă la la capitolul infrastructură, dintre toate țările Europei.

CNADNR are anual un buget de 1,5-2 miliarde de euro, atât pentru autostrăzi, cât şi pentru drumuri na­ţionale, asta nu face însă ca lucrurile să evolueze. Prin urmare, în acești șapte ani, cu suma pusă la dispoziție de-a lungul timpului, s-a costruit doar jumătate din distanța de autostrăzi care se putea construi având la dispoziție timpul și resursele necesare.

„În ultimii 25 de ani a existat o risipă permanentă, însă important este cum poate fi aceasta diminuată, cu atât mai mult cu cât avem nevoie ca proiectele să nu mai stagneze şi să nu mai fie oprite, aşa cum s-a întâmplat anul acesta. Ce aşteptăm de la guvernanţi este un bun management  al resurselor, alte atribuţii nu au. Trebuie să vegheze la o normalitate“, spune pentru Ziarul Financiar, Răzvan Niculescu-Aron, prim-vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*