Ultimele Știri

„S-ar putea să fie deja prea târziu”. Un expert în sănătate avertizează: bacteria ce nu poate fi tratată e tot mai aproape

virus bacterie

Un avertisment care ar trebui să ne pună pe gânduri: „E aproape prea târziu”, spune directorul institutului „Antibiotic Research”, pentru a opri o criză provocată de un super-virus din cauza modului greșit în care au fost folosite antibioticele.

Oamenii de știință mai au doar 50% șanse să salveze antibioticele existente din fața bacteriilor ce au devenit rezistente la efectele lor, mai spune Dr. David Brown.

Directorul institutului „Antibiotic Research” din Marea Britanie susține că eforturile de a descoperi noi antibiotice sunt un „eșec complet”, în ciuda investițiilor. Anunțul vine după ce o genă a fost descoperită într-o bacterie ce a devenit rezistentă la ultima linie de apărare a antibioticelor – colistin (polymyxins), scrie The Guardian.

Rezistența la antibioticele colistin este considerată a fi „un pas major” către infecții ce nu vor mai putea fi tratate. Iar de antibiotice depind siguranța în timpul operațiilor, tratarea infecțiilor, dar chiar și călătoriile noastre obișnuite.

Doctorul Brown face un apel ca agricultura „să nu mai distrugă totul”, în contextul în care colistin a fost tot mai des folosit, mai ales în China, pentru a crește porcii și alte animale.

În Marea Britanie, jumătate din antibioticele folosite în total țin de agricultură. Un alt factor major ce contribuie la rezistența tot mai mare a bacteriilor ține și de excesul personal în cazul acestor medicamente.

„În 2016, sunt foarte mulți factori care vor înrăutăți situația, inclusiv criza migranților”, mai spune Dr. Brown care atrage atenția că în țările mai puțin dezvoltate rezistența oamenilor la antibiotice este mai mare decât în Vestul Europei.

România stă îngrijorător de prost la acest capitol. Conform unui studiu realizat în 2014, doar grecii folosesc mai multe antibiotice decât românii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*