Ultimele Știri

S-a stins din viaţă cel mai mare arbitru român, Nicolae Rainea

Nicolae Rainea

Nicoale Rainea, cel mai mare arbitru român al tuturor timpurilor, s-a stins în această dimineaţă, în jurul orei 5:00, la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi.

Renumitul central în vârstă de 81 de ani a fost internat săptămîna trecută în spital din cauza unei viroze puternice care s-a transformat, nefiind tratată, într-un edem pulmonar. Cel care a arbitrat la 3 Mondiale şi un European  a făcut stop cardiorespirator în această dimineaţă şi a murit în Galaţi.

Născut pe 19 noiembrie 1933, la Brăila, Nicolae Rainea şi-a început cariera ca fotbalist, evoluând pentru Laminorul Brăila, Metalul Piatra Neamţ şi Constructorul Bârlad. O carieră modestă de jucător, care s-a încheiat din cauza unor probleme de sănătate. Apoi din întâmplare a ajuns să fie tuşier la un meci în Bârlad în 1959, când a şi decis să se înscrie la Şcoala de arbitri.  

După numai şase ani, în 1965, la 23 septembrie, Nicolae Rainea a debutat în Divizia A la Arad, în meciul dintre UTA şi Farul Constanţa. Un an mai târziu, a fost inclus pe lista FIFA, unde a rămas până în 1984.

Cel mai titrat arbitru român a condus 400 de meciuri în prima ligă, a arbitrat 115 meciuri internaţionale, a participat la trei ediţii ale Cupei Mondiale, ceea ce-l plasează printre cei mai valoroşi centrali din Europa.

După ce s-a retras din arbitraj în 1984, a fost observator şi apoi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Galaţi.

„Nu am putut să mă rup de tot de fenomen. Am continuat ca observator şi ca supervizor la Liga I şi 15 ani ca observator la UEFA. Acum sunt preşedinte de onoare al CCA, membru de onoare al FRF, preşedinte al AJF Galaţi şi consilier municipal, tot în Galaţi. Încă mai pot fi util fotbalului”, declara fostul arbitru într-un interviu din 2011.

Fiind singurul arbitru român care a participat la trei turnee finale de campionat mondial şi trei finale de cupe europene, Ion Iliescu şi Traian Băsescu i-au înmânat decoraţia «Serviciul credincios în grad de cavaler» şi «Serviciul credincios în grad de ofiţer».

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*