Ultimele Știri

S-a inventat robotul care repară ţevi dar nu strică asfaltul!

O echipă de studenţi din Cluj, a inventat un robot care poate să repare ţevile însă nu strică astfaltul. Robotul poate să repare ţevi cu diametrul de până la 20 de cm şi este rezistent la apă. 

Nu ştim cât este de „profitabil” pentru autorităţi să folosească acest robot. Suntem deja obişnuiti cu peisajul străzilor cu astfalt proaspăt turnat distrus de lucrările la ţevile de apă.  

 O echipă de studenţi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, alături de colegi din Germania, lucrează la dezvoltarea unui braţ robotic care poate interveni inclusiv în interiorul ţevilor, fără să strice asfaltul.

„Ne-am gândit la mai multe soluţii. Una ar fi să adaptăm structura unui cilindru şi să găsim o metodă mecanică prin care să extindem cilindul şi să-l retragem înapoi. Provocările sunt că sunt foarte puţine modele pe piaţă şi fiecare e adaptat pentru cerinţele firmei respective, deci noi de fapt trebuie să venim cu o idee complet nouă”, a spus Barabas Levente.

„Puteţi să vă imaginaţi două cricuri puse una peste cealată şi amândouă se extind. În capătul lor va fi montată freza pentru a putea ajunge la capătul de sus al ţevii şi, de asemnea, va putea să se rotească pentru a putea parcurge o rotaţe completă şi a repara fiecare porţiune de ţeavă”, a spus George-Adrian Savin, student.

„Problema majoră este atunci când ţevile sunt deja îngropate în pământ, ar însemna să intervină cineva şi să înlăture pământul. Evident, costuri şi timp mult mai mari”, a spus dr. ing. Ciprian Lăpuşan, departamentul de Mecatronică şi Dinamica Maşinilor, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Proiectul trebuie să fie gata până la finalul anului, iar bugetul pentru realizare este de 2.500 de euro. O companie din România a comandat deja invenţia, atrasă de costul scăzut.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*