Ultimele Știri

Rușii neagă că ar fi doborât zborul MH17, cum arată anchetatorii

Concluziile comisiei internaţionale în cazul prăbuşirii avionului malaysian în estul Ucrainei confirmă că investigaţia este „tendenţiosă” şi dirijată „politic”, anunţă Ministerul rus de Externe, exprimând „dezamăgire”.

„Rusia exprimă dezamăgire că situaţia referitoare la prăbuşirea avionului Boeing nu se schimbă. Concluzia procurorilor olandezi confirmă că ancheta este tendenţioasă şi motivată politic”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, potrivit site-ului agenţiei Sputnik.

Compania Almaz-Antey, producătorul sistemelor de rachete Buk, afirmă că proiectilul care a doborât avionul malaysian în Ucraina, în 2014, a fost lansat dintr-o zonă aflată sub controlul armatei ucrainene, respingând concluziile comisiei internaţionale de anchetă. „Racheta Buk care a doborât Cursa MH17 în anul 2014 a fost lansată dintr-o zonă aflată sub controlul armatei ucrainene; concluziile procurorilor nu sunt susţinute de dovezi”, a transmis producătorul de armament rus Almaz-Antey, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

separatisti rusi

Racheta utilizată pentru doborârea avionului de pasageri malaysian în Ucraina, în anul 2014, provenea de pe teritoriul Rusiei, a anunţat miercuri o comisie internaţională de anchetă. Robby Oehler, a cărui nepoată a murit în atac, a declarat pentru BBC că procurorii vor investiga circa 100 de suspecţi în cazul incidentului. „Ne-au spus cum a fost transportată racheta Buk, prezentând ca dovezi conversaţii telefonice, fotografii şi înregistrări video”, a precizat el. Potrivit procurorilor, racheta a fost lansată din estul Ucrainei, dintr-o zonă aflată sub controlul rebelilor proruşi, dar fusese adusă acolo din Rusia.

Comisia internaţională de anchetă este formată din procurori din Olanda, Australia, Belgia, Malaysia şi Ucraina. Rusia a respins orice implicare în doborârea avionului.

Avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (MH-17), care zbura pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur, s-a prăbuşit pe 17 iulie 2014 în estul Ucrainei. Cele 298 de persoane aflate la bord au murit. “Anchetatorii au exclus posibilitatea unui atac aer-aer. Avionul care efectua cursa MH17 (Amsterdam – Kuala Lumpur) s-a dezintegrat în aer după ce a fost lovit de o rachetă sol-aer de tip Buk, lansată din regiunile separatiste din estul Ucrainei”, preciza raportul comisiei de anchetă, prezentat în urmă cu un an.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*