Ultimele Știri

Rusia vinde armament Argentinei și Thailandei în schimbul alimentelor

Vladimir Putin

Critica cooperare economică dintre Europa și Rusia din cauza conflictului ucrainean, reorientează Kremlinul către alte piețe și constituirea noilor parteneriate. Dacă până acum principalii furnizori de produse agricole ai Rusiei veneau din Polonia, Suedia, Anglia sau țările balcanice, în actualitate Moscova se zbuciumă să stabilească relații cu statele dezvoltate ale altor continente, cum ar fi India, Argentina sau Thailanda.

Încă de la sfârșitul anului precedent s-a observat o apropiere diplomatică dintre Argentina și Rusia, ca o consecință a vizitei lui Vladimir Putin la Buenos Aires. Mereu în umbra braziliană, Argentina și-a propus majorarea volumului de export, îndeosebi către alte țări, decât traiționalele SUA, Spania, Brazilia şi China. 

Criza economică rusească provocată de sancțiunile europene a fost doar un catalizator al fortificării relațiilor bilaterale dintre Rusia și Argentina, mai ales în contextul în care țara sud-americană vrea să urmeze tendința mondială de mărire a bugetelor militare. Astfel, Rusia i-a propus pentru început livrarea a 12 avioane de vânătoare bombardament cu rază mare de acţiune de tip SU-24 M2 în schimbul produselor alimentare.

Dacă până acum Argentina exporta anual carne de vită, cereale, produse din soia şi lactate în valoare de 18,6 miliarde de dolari în mare parte către SUA, China și țările europene, iar în direcția Moscovei ajungeau sub 1% din export, în următorii doi ani Argentina mizează că va majora exporturile către Rusia până la 1,8 miliarde de dolari, adică până la 10% din produsele export.

Toate acordurile vor fi semnate chiar pe 22 și 23 aprilie, când președinta Cristina Fernandez va efectua o vizită oficială la Moscova. În agenda ministerului de Externe sud-american se arată că această vizită va consolida alianțe strategice comercială și cooperare nucleară între cele două state, pe semne că o Argentina va deveni o a doua Ungarie, fiindcă guvernul argentinian, care detine trei centrale nucleare în funcțiune, s-a arătat interesat de parteneriatul cu Rusia și pentru a construi o nouă centrală nucleară.

Pe filieră asiatică, după ce Rusia întâmpină din ce în ce mai multe dificultăți de comunicare cu India și China, premierul Dmitri Medvedev s-a deplasat în această săptămână în Thailanda pentru a-i propune omologului său Prayuth Chan-ocha furnizare de armament în schimbul produselor agricole.

„Dacă veți lua această decizie, suntem, desigur, fericiți să vă furnizăm o astfel de tehnică, chiar și ținând cont de faptul că Thailanda este orientată în mod tradițional la furnizori externi europeni”, a declarat Medvedev în cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune thailandez.

Tendința de-a accepta oferta Rusiei este în creștere, mai ales că actualul guvern inastaurat după lovitura de stat de acum un an de zile este militar, iar 12 din cele 32 miniștri sunt foști membri ai forțelor de securitate din Thailanda.

O altă declarație a prim-ministrului thailandez Prayuth Chan-ocha care justifică noua alianță formată arată că volumul comercial dintre Rusia și Thailanda va fi dublat până în 2016, adică cifra de afaceri comerciale dintre cele două state va consitui circa 10 miliarde dolari pe an, iar Bangkok-ul este gata de a furniza Rusiei cauciuc, orez, carne de porc, legume și fructe.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*