Ultimele Știri

Rusia și Ucraina, la o nouă rundă de negocieri în privința gazelor

Negocierile începute miercuri la Bruxelles între Ucraina şi Rusia în cadrul eforturilor de rezolvare a problemei de furnizare a gazelor nu au ajuns la un acord. Astăzi urmează o nouă rundă de negocieri între ministrul rus al energiei Aleksandr Novak și omologul său de la Kiev.

La discuțiile tripartite de ieri, Ucraina nu a oferit garanții privind plata în avans a noilor volume de gaze în cazul reluării livrărilor întrerupte în luna iunie, dar a promis să găsească mijloacele financiare necesare, în timp ce Rusia insistă ca Comisia Europeană să asigure finanțarea datoriei ucrainene.

Fără garanții financiare, niciun fel de acord asupra gazelor nu este posibil, a avertizat în acest context directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller. „Vor fi bani, vor și gaze”, a adăugat Aleksandr Novak, citat de presa din Rusia.

O propunere de rezolvare a disputei, dezbătută la masa tratativelor, prevede rambursarea de către Kiev a 3,1 miliarde de dolari pentru facturile neonorate către Gazprom, dintre care două miliarde până la sfârșitul lunii octombrie. În schimb, Gazprom se angajează să reia livrările de gaze către Ucraina, întrerupte din luna iunie, cu o livrare de minim 5 miliarde de metri cubi la prețul de 385 de dolari mia metri cubi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*