Ultimele Știri

Rusia și talibanii! La ce recurg rușii în lupta împotriva grupării Stat Islamic

rusia si talibanii vladimir putin

Un comandant american afirma în Congres luna trecută că gruparea Stat Islamic a căpătat forţă în Afganistan în ultimele luni, având aproximativ 3.000 de combatanţi în această ţară.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, recurge la ajutorul vechilor inamici, talibanii, cu care face schimb de informaţii secrete în lupta împotriva grupării Stat Islamic, ce dispune de tot mai mulţi combatanţi în Afganistan, relatează CNN.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că singurele contacte între Moscova şi talibani sunt pentru schimburi de informaţii referitoare la lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic.

Afganistanul se învecinează la nord cu fostele republici sovietice Turkmenistan, Uzbekistan şi Tadjikistan, iar Kazahstanul se află între aceste ţări şi Rusia.

„Rusia şi Putin sunt foarte îngrijoraţi cu privire la trecerea teroriştilor, insurgenţilor, islamiştilor peste aceste graniţe”, a explicat locotenentul Mark Hertling, analist militar pentru CNN.

„Rusia şi alţi actori regionali sunt interesaţi să susţină securitatea şi stabilitatea Afganistanului. Sperăm să găsim modalităţi de a coopera cu Rusia pentru a promova securitatea şi stabilitatea Afganistanului”, a declarat un oficial din Departamentul de Stat al SUA, întrebat despre legătura dintre ruşi şi talibani.

Potrivit unui alt oficial american, Washingtonul nu consideră că această cooperare subminează stabilitatea la care SUA lucrează alături de Guvernul afgan. În schimb, un contact cu talibanii care le-ar acorda acestora legitimitate internaţională ar fi destabilizator.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*