Ultimele Știri

Rusia şi-a retras aproape jumătate din forţa de atac din Siria

rusia siria trupe militari

Rusia şi-a retras până miercuri, în decurs de două zile, aproape jumătate din forţa de atac din Siria, arată calculele făcute de Reuters.

Numărul exact al avioanelor ruseşti de la baza Hmeymim, din provincia Latakia, este secret. Dar analiza imaginilor din satelit, numărul raidurilor aeriene şi comunicatele date de Ministerul Apărării sugerează că este vorba de circa 36 de aparate de zbor.

Cel puţin 15 dintre ele au plecat în ultimele două zile. Este vorba de avioane de tip Su-24, Su-25, Su-30 şi Su-34.

Reuters nu a putut stabili dacă alte aeronave ruse au ajuns în acest interval în Siria pentru a le înlocui pe cele care au plecat.

Televiziunea rusă de stat a arătat marţi personal de la baza aeriană rusă Latakia, din Siria, care încărca echipamente în aeronave de transport, pentru a le duce la Moscova, a doua zi după ce Vladimir Putin a ordonat începerea retragerii din ţara arabă.

Putin a ordonat luni armatei să înceapă retragerea majorităţii trupelor din Siria, deoacere intervenţia militară a Moscovei şi-a atins, în mare, obiectivele. La o întâlnire cu ministrul apărării şi cu cel de externe, Putin a afirmat că retragerea ar trebui să înceapă de marţi, la mai mult de cinci luni după ce a ordonat lansarea operaţiunii militare prin care şi-a sprijinit aliatul, pe preşedintele Bashar al-Assad.

“Activitatea eficientă a armatei noastre a creat condiţiile pentru începerea procesului de pace”, a spus Putin.

“Cred că sarcina atribuită Ministerului Apărării şi Forţelor Armate ruse a fost, în ansamblu, îndeplinită. Cu participarea armatei ruse (…), forţele armate siriene şi forţele patriotice siriene au putut obţine o schimbare fundamentală a cursului luptei împotriva terorismului internaţional”, a adăugat liderul de la Kremlin.

“În concluzie, îi ordon ministrului apărării ca, începând de mâine (marţi – n.r.), să înceapă retragerii părţii principale a contingentului nostru militar din Republica Arabă Siriană”, a anunţat el.

De asemenea, el a cerut Rusiei să îşi intensifice rolul în procesul de pace, pentru a pune capăt conflictul din Siria.

Liderul rus a lăsat, însă, să se înţeleagă că Moscova va menţine o prezenţă militară în ţara arabă: nu a stabilit un termen pentru încheierea retragerii. Mai mult, a anunţat că forţele ruse vor rămâne în portul Tartous şi la baza aeriană Hmeymim din provincia siriană Latakia.  

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*