Rusia modernizează radarul din Crimeea. Vor fi detectate rachetele din Marea Neagră şi Mediterană

  • Adrian Marinescu
  • 17 mai 2016
  • Externe
radar militar TPS-77

Radarul, care va fi modernizat, va putea detecta lansări de rachete balistice, de croazieră și supersonice în zona mărilor Neagră și Mediterană pentru a „asigura protecție teritoriului Rusiei pe flancurile sudic și sud-est”, a declarat pentru Izvestia o sursă din cadrul complexului militar-industrial de la Moscova.

După destrămarea URSS, stația radar de lângă Sevastopol a trecut la Ucraina, iar o perioadă a fost închiriată de Rusia, dar din cauza poziției Kievului, acordul a fost rupt, a explicat ziarului menționat expertul rus în domeniul apărării apărării antiaeriene Mihail Hodarenok. Astfel, mai mult de zece ani radarul nu a mai fost exploatat, ajungând complet inoperabil. Moscova a compensat pierderea acestui radar prin lansarea în 2013 a stației radar de generație nouă „Voronej-DM”, în apropiere de Armavir.

Activitatea crescută a navelor NATO și SUA în zona mărilor Neagră și Mediterană a determinat Moscova să ia în calcul recuperarea stației radar de lângă Sevastopol, scrie Izvestia.

Odată cu repunerea în funcțiune a radarului de lângă Sevastopol, Rusia va beneficia de o protecție completă în eventualitatea unor atacuri cu rachete, susține Vadim Koziulin, profesor la Academia militară din Moscova.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *