Ultimele Știri

Rusia îşi rezervă dreptul de a nu pune în aplicare deciziile CEDO

vladimir putin rusia cedo

Curtea Constituţinală din Rusia a decis că statul îşi rezervă oficial dreptul de a nu pune în aplicare deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul în care acestea contravin Constituţiei.

„Convenţia europeană a drepturilor omului şi deciziile CEDO care se bazează pe aceasta nu pot suprima întâietatea Constituţiei ruse”, a stabilit instanţa supremă rusă în cursul unei şedinte la Sankt Petersburg.

Sesizată de parlamentarii care contestă decizia CEDO ce obligă Rusia să plătească o despăgubire-record foştilor acţionari ai grupului petrolier Yukos, Curtea Constituţională a subliniat că legea fundamentală reprezintă „forţa juridica supremă” în ţară.

Astfel, dacă o decizie a CEDO „vine în contradicţie cu Constituţia rusă, Rusia va fi nevoită să refuze punerea în aplicare a acestei decizii”, a explicat Curtea Constituţională.

La sfârșitul lunii iulie 2014, CEDO a condamnat Rusia la plata unei sume de aproape 1,9 miliarde de euro foștilor acționari ai grupului Iukos, compania oligarhului Mihail Hodorkovski — un acerb critic al Kremlinului care a stat 10 ani în închisoare—, fiind lichidată de justiția rusă în anii 2000 în urma acuzațiilor de fraudă fiscală.

Rusia a semnat în 1996 Convenția Europeană a Drepturilor Omului şi este obligată să pună în practică orice decizie CEDO, chiar și pe cele care ‘vin în contradicție cu Constituția rusă’.

Rusia nu şi-a onorat obligaţiile nici în cazul încălcării drepturilor la educaţie în şcolile cu predare în grafia latină din Transnistria. La data de 19 octombrie 2012, statul rus a fost condamnat pentru violarea dreptului la educaţie a elevilor şi urma să achite prejudicii a câte 6.000 de euro tuturor celor 170 de reclamanţi şi 50.000 de euro cheltuieli de judecată, dar nu a plătit niciun ban până în prezent.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*