Rusia cu ochii pe Moldova, Lavrov îndeamnă la discuţii pe tema Transnistriei

Rusia este pregătită să-şi continue eforturile de mediatizare în conflictul transnistrean şi să discute statutul regiunii separatiste în cadrul unei Republici Moldova unite, a declarat luni şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, în urma unei întâlniri cu omologul său moldovean Andrei Galbur, relatează Tass online.

“Rusia este pregătită să acţioneze ca mediator în negocieri şi ca garant al acordurilor încheiate”, a declarat Lavrov. “Vrem ca stadiul actual al neînţelegerilor dintre Chişinău şi Tiraspol să fie depăşit şi să încercăm cu toţii să găsim o soluţie care să răspundă intereselor cuprinzătoare ale tuturor şi unei rezolvări viabile a situaţiei”, a adăugat el.

“Înţelegem la fel rolul formatului 5+2, ca singurul general recunoscut în cadrul căruia este necesar să fie purtate negocierile”, a mai declarat ministrul rus de Externe.

Moscova este de acord cu faptul că este necesară “restaurarea viabilităţii” acestui instrument, pas cu pas, şi că este necesar ca părţile să treacă la soluţionarea unor probleme “complexe”, inclusiv “definitivarea statutului final al Transnistriei în cadrul unei Republici Moldova unite, indivizibile şi neutre”, a subliniat el.

Şefului diplomaţiei ruse a recunoscut faptul că semnarea Acordului de asociere UE-Republica Moldova a afectat relaţiile de afaceri dintre Moscova şi Chişinău.

“Am discutat situaţia, după ce (Republica Moldova) a semnat Acordul de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană în 2014, care a afectat întregul complex al relaţiilor noastre de afaceri”, a spus el.

“Am convenit să depunem un efort intensiv în vederea găsirii unor soluţii la problemele actuale”, a anunţat Lavrov.

Ministerele de Externe rus şi moldovean “doresc să organizeze o reuniune a Comisiei interguvernamentale ruso-moldovene în cursul acestui an”, a mai anunţat el.

Moscova salută dorinţa noului Guvern de la Chişinău de a dezvolta cooperarea cu Rusia şi aceste discuţii “deschise şi substanţiale” cu Galbur, însă a apreciat că actuala “stare a lucrurilor” în relaţiile ruso-moldovene este nemulţumitoare.

De asemenea, Lavrov a salutat faptul că Republica Moldova s-a declarat pregătită să susţină utilizarea limbii ruse în ţară.

“Am convenit să accelerăm coordonarea programului cooperării umanitare interguvernamentale în următorii trei ani”, a anunţat Lavrov, apreciind că “acest lucru va ajuta la extinderea contactelor între oameni, adâncirea cooperării în domeniile educaţiei şi informaţiei”.

“Apreciem confirmarea, pentru care suntem recunoscători, a voinţei şi intenţiei (Republicii) Moldova de a continua să susţină limba rusă în ţară”, a subliniat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a mai anunţat că a discutat cu omologul său moldovean despre “aspecte distincte privind punerea în aplicare a acordurilor existente referitoare la regimul fără vize” între Rusia şi Republica Moldova.

De asemenea, cei doi miniştri au “analizat situaţii problematice” în legătură cu drepturile jurnaliştilor ruşi şi activitatea presei de limbă rusă în Republica Moldova, a mai precizat şeful diplomaţiei ruse.

“Am convenit să ne asigurăm că acordul privind recunoaşterea reciprocă a documentelor în domeniul educaţiei, semnat în 2003, intră în vigoare cu toată forţa şi la toată capacitatea”, a anunţat Lavrov, precizând că documentul nu a intrat în vigoare până în prezent şi apreciind că o schimbare a situaţiei este în interesul comun.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *