Ultimele Știri

Rusia are dreptul să transfere focoase nucleare în Crimeea

rachete

Rusia îşi impune din ce în ce mai puternic punctul de vedere şi anunţă că are dreptul să transfere focoase nucleare pe teritoriul său, inclusiv în peninsula Crimeea, regiune ocupată în anul 2014. 

„Rusia evident își păstrează dreptul, dacă este necesar, de a disloca armele sale nucleare oriunde pe teritoriul național, inclusiv în Peninsula Crimeea,” a afirmat directorul Departamentului pentru neproliferare și controlul armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, Mihail Ulianov, pentru Agenția de știri RIA Novosti luni.

Declarația lui Ulianov vine ca răspuns pentru ministrul de Externe ucrainean Pavlo Klimkin spunând în luna mai că desfășurarea de arme rusești în Crimeea ar încălca Tratatul de neproliferare.

„Orice semnale de activitate sau chiar din Rusia, care au în vedere implementarea armelor nucleare în Crimeea va fi considerată o încălcare gravă a codului de conduită internațională. Dacă acest lucru se întâmplă, comunitatea internațională va trebui să acționeze decisiv”, a spus Klimkin.

Mihail Ulianov a adăugat că planurile de apărare antirachetă ale SUA rămân o provocare majoră în relațiile dintre Moscova și Washington, în timp ce, de asemenea, menționând că discuțiile dintre cele două țări în ceea ce privește dezarmarea nucleară nu sunt în căutarea unui rezultat pozitiv.

1431847325_2-21-bigMihail Ulianov

„Dintre toți factorii care afectează în mod negativ stabilitatea strategică, cele mai importante este crearea programului [US ] National Missile Defense”, a spus el, adăugând că sistemul a fost dezvoltat pas cu pas.

Scutul anti-rachetă din România ar trebui să fie activat în luna octombrie a acestui an, lucrările fiind pe ultima sută de metri. Oficialii români au afirmat în repetate rânduri că scutul de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei, dar oficialii de la Moscova nu sunt de acord cu acest lucru, de aici escaladarea tensiunilor dimplomatice şi iniţierea unui nou război rece între est şi vest.

„Poziția noastră în această privință (scutul anti-rachetă american) a fost exprimat în mod repetat. Avem nevoie de garanții sigure în ceea ce ni se spune verbal la fiecare colț – că acest sistem nu este îndreptat împotriva descurajării nucleare a Rusiei. Dar până acum ni se spune că aceste garanții nu pot fi scrise pe hârtie și că sistemul va fi creat cu sau fără sprijinul Rusiei”, a adăugat Ulianov.

Ulianov  afirmă că politica militară a Statelor Unite nu favorizează „reducerile suplimentare de arme nucleare” . Dimpotrivă, adaugă el, „este un obstacol pentru ei.”

„Nu putem ignora ceea ce se întâmplă în Europa, în cazul în care fostul tratat pentru controlul armelor convenționale a încetat să existe și nu este nimic care să-l înlocuiască.”

Diplomatul a adăugat că „dezechilibrele imense” au avut loc ca urmare a extinderii NATO. „Toate aceste aspecte negative împiedică reducerea arsenalelor nucleare care nu provin din Rusia.”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*