Rusia ar putea construi trenuri nucleare în replică la scutul antirachetă

tren nuclear sovietic

Rusia ar putea construi trenuri nucleare în replică la scutul antirachetă al NATO din Europa, au declarat experţi militari citaţi de agenţia de presă Regnum, care oferă detalii despre reluarea acestui proiect suspendat în urmă cu câţiva ani, scrie sâmbătă Sputnik News.

Aşa-numitele “trenuri ale Apocalipsei”, arată la fel că orice tren de marfă şi nu pot fi detectate de niciun adversar. Mai mult, ele se mişcă în permanentă şi pot parcurge până la 1.000 de kilometri pe zi. Fiecare este dotat cu până la şase rachete intercontinentale de ultima generaţie, care pot fi lansate în cinci minute de la detectarea unui pericol. Mai mult, trenurile vor fi echipate cu sisteme electronice avansate de luptă şi cu tehnologie sofisticată de camuflare.

Citând o sursă militară apropiată dosarului, Regnum afirmă că dată exactă de finalizare a proiectului va fi aunțată la începutul lui 2018. Există, însă, informaţii neconfirmate potrivit cărora armata rusă ar putea primi cinci trenuri nucleare Barguzin, dotate cu rachete intercontinentale, până în 2020.

De altfel, acest termen a fost vehiculat şi de şeful Departamentului pentru educaţie militară al Forţelor Strategice ruse, Viktor Nesterov, într-un interviu acordat în februarie postului de radio Ecoul Moscovei. Rusia a mai avut astfel de trenuri nucleare şi în timpul Războiului Rece, dar a renunţat la ele în baza Tratatului START semnat cu SUA.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *