Ultimele Știri

Rusia amenință cu mobilizarea armamentului greu! Cum a ajuns România un pion în jocul celor mari

În aceste zile asistăm la cea mai tensionată situație dintre est și vest de la sfârșitul războiului rece și până astăzi.  Pentagonul a venit cu propunerea de a staţiona armament greu – tancuri, vehicule de infanterie şi până la 5.000 de soldaţi – în patru ţări din Europa de Est, printre care și România. 

Acțiunea americanilor a primit un răspuns prompt din partea Federației Ruse care amenință și ea la rândul său că va muta armamentul greu pe flancul de vest. România devine astfel un pion în jocul celor mari. Țara noastră va găzdui scutul american antirachetă de la Deveselu, fapt ce a declanșat furia Moscovei, care se vede din ce în ce mai încercuită și amenințată de NATO și SUA. 

Americanii şi aliaţii NATO  se pare că vor construirea unui scut Patriot în Europa de Est, de aici și nemulțumirea Moscovei. O eventuală locaţie pentru bateriile mobile Patriot, care ar urma să fie aduse din Turcia, poate fi şi România.  „Din toate discuţiile pe care le-am purtat cu oficialii de la Washington în urmă cu 10 zile reiese clar că nu există nicio amânare sau modificare în ceea ce priveşte sistemul antirachetă de la Deveselu. Calendarul rămâne şi el neschimbat”, spune Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.

Rusia amenință prin vocea generalilor săi că nu are obligația de a limita forțelor armate în regiunea de vest, iar în cazul în care SUA desfășoară în Europa de Est și statele baltice armament greu, vor avea un răspuns similar de la Moscova. „Dacă armamentul greu al SUA, cum ar fi tancuri, sisteme de artilerie sau alte echipamente militare grele vor fi aduse în Europa de Est și statele baltice, acesta va fi pasul cel mai agresiv de la sfârșitul Războiului Rece încheiat cu un sfert de un secol în urmă,” a declarat generalul Yury Yakubov, un înalt oficial al Ministerului Apararii din Rusia.

Ministerul rus de Externe a avertizat SUA și aliații săi că prezența militară în Europa în special în apropierea frontierei ruse poate avea „consecințe periculoase.” 

Aceasta a adăugat că orice planuri de a implementa arme la frontierele estice ale NATO subminează prevederile cheie ale Legii Fondatoare NATO-Rusia anului 1997, în care alianța a promis să se abțină de la staționarea permanentă a forțelor combatante substanțiale în mai multe state membre din estul Europei. 

Există riscuri în creștere de strategie militară pe „flancul estic” al NATO  care ar putea „pierde contactul cu realitatea și interesele politice ale cetățenilor europeni”, a declarat ministerul rus. Observațiile au fost ca o reacție la un articol apărut sâmbătă, în New York Times: „Într-o mișcare semnificativă de a descuraja posibile agresiuni ruse în Europa, Pentagonul este gata pentru a stoca tancuri de luptă, vehicule de luptă a infanteriei și alte arme grele pentru ca mai mult de 5.000 de trupe americane vor staționa în mai multe țări europene.”

orig

Propunerea Pentagonului prevede ca între 3.000 şi 5.000 de soldaţi să fie mobilizaţi pe teritoriul acestor aliaţi estici – Polonia, România, Bulgaria şi posibil şi Ungaria -, efective similare celor pe care SUA le-au mennţinut mai bine de un deceniu în Kuweit, după ce Irakul invadase ţara în 1990.  „Este o schimbare de politică de mare însemnătate. Furnizează un nivel rezonabil de asigurări aliaţilor temători, chiar dacă nimic nu este la fel de bun precum staţionarea permanentă a unor soldaţi în teren”, explică James G. Stavridis, amiral în rezervă şi fost comandant suprem al forţelor aliate NATO, în prezent decan an Facultăţii Flectcher de Drept şi Diplomaţie din cadrul Universităţii Tufts. 

Efectivele şi cantitatea de echipament prevăzute sunt mici comparativ cu ceea ce ar putea scoate la înaintare Rusia împotriva membrilor NATO sau la graniţele NATO, însă ar avea rolul unui semn credibil de angajament din partea americanilor, acţionând totodată şi ca un factor descurajator, precum Brigada Berlin în 1961.    Oficiali-seniori, implicaţi în aceste discuţii, spun că se aşteaptă ca aprobările finale să vină înainte de o reuniune a miniştrilor Apărării din NATO, care va avea loc luna aceasta, la Bruxelles, scrie „The New York Times”.  

Odată cu escaladarea tensiunilor dintre NATO și Rusia, țara noastră devine încet, încet, un pion pe tabla de șah în jocul celor mari. România nu are capacitatea de a se opune unei invazii ruse, însă oficialii de la București se pare că nu i-au în considerare aceste aspecte. Odată cu punerea în funcție a scutului antirachetă de la Deveselu, România devine o țintă pentru Federația Rusă. Rusia își poate spune în continuare punctul de vedere în Ucraina și ține această țară în afara obiectivelor UE și NATO. 

Amazing_9d2f32

B8Q0DHQIMAAVm46

Luptele din estul separatist din Ucraina din ultima lună ne arată că Rusia nu renunță la planul său de a crea ”Novorusia”. Noua Rusie a lui Vladimir Putin va face legătura între teritoriul actual al Federației Ruse cu Crimeea, și are ca scop final ajungerea la gurile Dunării. În cazul în care tensiunile vor escalada Rusia va acționa în continuare prin războiul hibrid, o artă pe care o stăpânește de mai bine de 25 de ani. Ocuparea bucată cu bucată a unor teritorii ce nu îi aparțin este o tactică folosită de Kremlin, totul doar prin prezentarea faptului că Moscova apără cetățenii ruși din acea zonă. 

Rusia va utiliza această armă, numită ”război hibrid” pentru a estompa efectele creșterii expansiunii NATO în zonă. România nu va putea face niciodată nimic pentru a stopa acțiunile Federației Ruse, pentru că nici nu poate.  Marele război rece care se prefigurează în zonă îi poate afecta serios pe cetățenii români din Republica Moldova, unde oligarhii supușii Federației Ruse fac încă jocurile la Chișinău. Doi penali și infractori dovediți de presa de la Chișinău au câștigat alegerile în două mari orașe din Republica Moldova. Renato Usatâi și Ilan Șhor au câștigat alegerile locale la Bălți, respectiv Orhei. Acești oameni sunt cunoscuți pentru supunerea față de Moscova și atitudinea lor antiromânească. 

Țara noastră va asista la un spectacol în care va avea rolul de pion în jocul celor mari, chiar dacă oficialii de la București ”se îmbată cu apă rece” la această oră. 

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Rusia amenință cu mobilizarea armamentului greu! Cum a ajuns România un pion în jocul celor mari

  1. teatru va fi..dar vor disparea ceilalti si multi dintre ai nostri.si unele continente vor suferi mari pagube materiale si umane din cauza catastrofelor naturale..sic sic…

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*