Ultimele Știri

Rusia a oprit livrările de gaze spre Ucraina

Rusia a oprit, miercuri, livrările de gaze naturale spre Ucraina, pe motiv că nu au fost achitate în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze de către Kiev. Acest lucru dă naștere unor ”riscuri grave” la adresa livrărilor de gaze rusești spre Europa, a anunțat grupul energetic rus Gazprom, informează Agerpres, care citează AFP.

La ora 07,00 GMT, societatea ucraineană ”Naftogaz a primit totalitatea cantităților de gaze naturale rusești plătite în avans și nu a făcut nicio plată în avans”, a explicat Gazprom într-un comunicat.

Nu este primul incident de acet tip deoarece în luna iulie Gazprom a oprit livrările de gaze naturale spre Ucraina după ce Kievul nu a putut să plătească în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze.

Cele două părți au ajuns la o soluție de compromis abia în luna septembrie, cu privire la ”pachetul de iarnă” care ar fi trebuit să permită aprovizionarea cu gaze naturale rusești Ucrainei, în perioada octombrie-martie.

Întreruperea livrărilor de gaze rusești destinate Ucrainei a fost evocată încă de marți de ministrul rus al Energiei: ”Astăzi sau mâine livrările de gaze vor fi oprite din cauza lipsei plăților în avans”, a declarat Alexander Novak, adăugând că în prezent Ucraina utilizează o cantitate mică de gaze naturale din Rusia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*