Rusia a început să livreze regimului de la Teheran sistemul de rachete sol-aer S-300

  • Adelina Mitrache
  • 11 aprilie 2016
  • Externe
sistemul de rachete sol-aer S-300

Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a anunţat luni că Rusia a început să livreze forţelor armate iraniene sistemul de rachete sol-aer S-300, la nouă ani de la semnarea contractului iniţial, care a fost anulat după intrarea în vigoare a unor noi sancţiuni împotriva regimului de la Teheran şi a fost reînnoit după implementarea acordului nuclear, transmite Reuters.

sistemul de rachete sol-aer S-300

Un diplomat rus a susţinut încă de săptămâna trecută că livrarea rachetelor va începe în curând, după ce forţele ruse au început să încarce sistemul de rachete pentru a fi transportate.

sistemul de rachete sol-aer S-300

Teheranul şi Moscova au semnat contractul pentru livrarea rachetelor, a cărui valoare se ridică la 718 milioane de euro, încă din  2007. Tranzacţia nu a putut fi făcută până acum din cauza embargoului internaţional impus Iranului.

Anul trecut, după ce republica Islamică a semnat un acord pentru limitarea programului atomic, cele două ţări au reactivat contractul.

Rusia urmează să livreze toate sistemele comandate de Iran până la sfârşitul anului, a declarat în februarie o sursă din industria apărării de la Moscova.

sistemul de rachete sol-aer S-300

De-a lungul anilor, contractul a fost criticat dur de Statele Unite şi de aliaţii lor din Orientul Mijlociu. Israelul şi Arabia Saudită au avertizat în repetate rânduri că arsenalul ar putea destabiliza regiunea.

Kremlinul a respins aceste temeri şi a dat asigurări că rachetele S-300 sunt numai pentru apărare.

Sisteme similare de rachete au mai fost amplasate în Algeria, Azerbaidjan, Belarus, Cipru, Kazakhstan şi Vietnam.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *