Ultimele Știri

Rusia a început să livreze regimului de la Teheran sistemul de rachete sol-aer S-300

sistemul de rachete sol-aer S-300

Ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a anunţat luni că Rusia a început să livreze forţelor armate iraniene sistemul de rachete sol-aer S-300, la nouă ani de la semnarea contractului iniţial, care a fost anulat după intrarea în vigoare a unor noi sancţiuni împotriva regimului de la Teheran şi a fost reînnoit după implementarea acordului nuclear, transmite Reuters.

sistemul de rachete sol-aer S-300

Un diplomat rus a susţinut încă de săptămâna trecută că livrarea rachetelor va începe în curând, după ce forţele ruse au început să încarce sistemul de rachete pentru a fi transportate.

sistemul de rachete sol-aer S-300

Teheranul şi Moscova au semnat contractul pentru livrarea rachetelor, a cărui valoare se ridică la 718 milioane de euro, încă din  2007. Tranzacţia nu a putut fi făcută până acum din cauza embargoului internaţional impus Iranului.

Anul trecut, după ce republica Islamică a semnat un acord pentru limitarea programului atomic, cele două ţări au reactivat contractul.

Rusia urmează să livreze toate sistemele comandate de Iran până la sfârşitul anului, a declarat în februarie o sursă din industria apărării de la Moscova.

sistemul de rachete sol-aer S-300

De-a lungul anilor, contractul a fost criticat dur de Statele Unite şi de aliaţii lor din Orientul Mijlociu. Israelul şi Arabia Saudită au avertizat în repetate rânduri că arsenalul ar putea destabiliza regiunea.

Kremlinul a respins aceste temeri şi a dat asigurări că rachetele S-300 sunt numai pentru apărare.

Sisteme similare de rachete au mai fost amplasate în Algeria, Azerbaidjan, Belarus, Cipru, Kazakhstan şi Vietnam.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*