Ultimele Știri

Rubla rusească, în declin total

Deși Banca Centrală din Rusia a depus eforturi în primele zile din noul an pentru a menține pe linia de plutire devalorizarea monedei naționale, astăzi, rubla a clacat, înregistrând un alt record negativ de 72 unități pentru un euro.

Odată cu anunțarea preţului de petrol Brent, care a scăzut până la $55,54 pentru un baril, moneda naţională a Rusiei s-a depreciat drastic. Cursul de astăzi arată că un dolar costă 58,95 ruble, iar un euro – 71,86 ruble.

Presa rusească indică o legătură directă dintre prăbuşirea preţului petrolului şi devalorizarea rublei, însă uită să specifice că moneda națională a început să se ieftinească încă din luna septembrie a anului precedent, odată cu impunerea sancţiunilor occidentale.

Aceasta nu este unica veste proastă pentru Rusia, fiindcă Ministrul Energiei al Arabiei Saudite, Ali Al-Naimi, a declarat că țara sa nu este deloc afectată de evoluția prețului la petrol, iar în acest ritm exportatorul de petrol din Orientul Mijlociu ar putea acapara toată piața europeană. 

„Toți se întreabă dacă nu ar fi timpul ca saudiții să reducă cantitățile de extragere a petrolului pentru a permite creșterea prețului Brent. Astfel, ar salva de la un colaps financiar Rusia, care are nevoie ca prețul petrolului să fie de 105$ per baril. Dar de ce Arabia Saudită trebuie sufere din cauza greșelilor Rusiei?!”, a declarat într-un interviu liderul energetic.

Deasemenea, Ali Al-Naimi a precizat faptul că scăderea prețului petrolului nu aduce nici o consecință asupra economiei țării sale.

„Chiar dacă ar ajunge până la 20$, 30$, 50$ – pentru noi este irelevant”, a concis ministrul energiei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*