Ultimele Știri

Românii, victime din ce în ce mai ușoare pentru traficanții de persoane. Cum ar putea opri Guvernul acest fenomen

Raport al Departamentului de Stat al SUA

Traficul de persoane a continuat să crească în ultimii ani, transformându-se într-o problemă reală pentru români. În 2014, numărul de traficanți de persoane, condamnați la pedepse cu închisoarea, a crescut considerabil față de alți ani, deși se fac eforturi pentru a întări legislația în privința acestor delicte.

Românii au devenit, se pare, victime ușoare ale traficului forței de muncă sau a abuzurilor sexuale, iar zonele în care sunt cel mai des întâlnite aceste cazuri în care sunt implicate victime de origine română, sunt: Europa de Vest (în special în Marea Britanie, Italia, Spania și Franța) și în Europa Centrală și de Sud (în special în Cehia, Ungaria și Grecia), conform Agerpres.

Fie că vorbim de România, fie că discutăm problema la nivel european, atât bărbații, cât și femeile și copiii români, sunt victime ale abuzurilor sau exploatării prin muncă, în diverse domenii. De multe ori, aceștia se află sub controlul atent al unor grupuri, ajungând chiar să fie obligați să cerșească și să fure. Mai mult decât bărbații, femeile și copiii ajung să fie victimele principale ale traficului sexual, iar acest lucru nu se întâmplă doar la nivelul României, ci ajung să fie transportați în diverse alte țări europene pentru a fi exploatați prin muncă sau supuși la abuzuri sexuale.

Țara noastă este, însă, limitată în ceea ce privește traficul cu persoane din afara granițelor, singurele victime din afara țării venind din zone precum Republica Moldova și Polonia, principalele victime ale traficului de forță de muncă fiind din Bangladesh și Serbia.

Conform raportului anual privind traficul de persoane dat publicității luni de Departamentul de Stat al SUA, Guvernul român nu îndepinește condițiile necesare pentru eliminarea acestei probleme, deși pare să facă eforturi în privința acestui lucru. În ciuda acestor eforturi, însă, doar jumătate dintre victimele identificate de Guvern, au beneficiat de asistență din partea instituțiilor publice și private. Mai mult decât atât, Guvernul nu a alocat finanțare ONG-urilor care oferă asistență, iar victimele au avut dificultăți în a obține servicii medicale sau consiliere.

Traficul de persoane ar putea fi diminuat prin apelarea la soluții precum: alocarea de fonduri publice pentru ONG-uri și pentru noi centre de adăpostire a victimelor traficului de persoane, îmbunătățirea accesului la servicii medicale, creșterea calității consilierii psihologice, anchetarea și condamnarea traficanților și a oficialilor care sunt complici cu aceștia, cu sentințe suficient de severe comparativ cu gravitatea faptelor, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Românii, victime din ce în ce mai ușoare pentru traficanții de persoane. Cum ar putea opri Guvernul acest fenomen

  1. In plus politia trebuie imputernicita sa actioneze cum crede de cuviinta pentru prinderea infractorilor: incognito, in civil, in zonele cu risc mai mare cum sunt garile si in zonele unde au disparut in trecut copii si alte persoane. ANAFul poate investiga eficient; politia trebuie sa poata si ea, deoarece traficul de persoane e o problema umanitara extrem de grava.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*