Ultimele Știri

Românii – victime ale sclaviei moderne din Marea Britanie

Mii de români devin victime ale sclaviei din Marea Britanie, fiind tratați „ca vitele” de bande specializate în „sclavia modernă”, care le tatuează şi le forţează să lucreze pe salarii de mizerie.

„Este o marcare, pur şi simplu. Marchezi vitele, nu pot formula în termeni mai precişi. Aşa îi văd infractorii pe oameni, ca pe un bun care poate fi cumpărat şi vândut. Asta vine cu preţul mizeriei şi al traumelor fizice şi psihice”, a precizat  Liam Vernon de la  National Crime Agency (NCA).

Victimele sunt vândute şi cumpărate pentru numai 200 de lire sterline (256 de euro) şi puse să muncească sub ameninţarea violenţelor împotriva lor sau a familiilor lor, relatează Daily Mail. 

Traficanţii de persoane îşi extind operaţiunile de la prostituţie şi fabrici de droguri, la spălătorii manuale de maşini şi misiuni caritabile fictive. Victimele traficului de persoane sunt cel mai adesea copiii. Aceștia  reprezintă o cincime, respectiv 602 victime, iar mulţi dintre ei sunt forţaţi să muncească în întreprinderi cu condiții inumane,  să  cerşească, să se prostitueze sau să lucreze ca sclavi în locuinţele unor persoane. Majoritatea celor care cad victime traficului de persoane provin din mediul rural, au vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, au absolvit în jur de opt clase, nu au un loc de muncă stabil şi fac parte din familii sărace şi dezorganizate, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP). Femeile sunt exploatate cu precădere sexual (74%) şi reprezintă categoria cea mai vulnerabilă.

O Comisie a Parlamentului britanic desfăşoară consultări în vederea perfectării unui proiect de lege menit să combată sclavia modernă. Comisia, formată din 14 membri ai ambelor Camere, va asculta mărturiile reprezentanţilor de ONG-uri care luptă cu traficul de carne vie, precum şi a reprezentanţilor mediului academic, al poliţiei şi al mediului diplomatic.

˝Sclavia modernă e o faptă îngrozitoare. Ea afectează victimele într-un fel de neconceput. Şi se întâmplă chiar în Marea Britanie. Victimele sunt ţinute împotriva voinţei lor, fiind forţate să trăiască o viaţă plină de abuzuri şi umilinţă˝, consideră Theresa May, secretar în cadrul Departamentului de Interior (Home Office) al Marii Britanii. ˝Deseori, aceste crime au un aspect ce ţine de fapte comise de imigranţi; dar să fim bine înţeleşi: acestea sunt fapte comise de clanuri criminale cu legături în diverse ţări. Vreau să trimit un mesaj puternic celor implicaţi în astfel de fapte: nu veţi scăpa nepedepsiţi, vă vom prinde şi veţi face puşcărie grea˝, a mai adăugat Theresa May.

Numărul victimelor aduse ilegal în Marea Britanie a crescut cu 20 la sută, de la 2.255 în 2012, la 2.744 în 2013, potrivit UK Human Trafficking Centre, iar cele mai multe  provin din România şi Polonia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*