Ultimele Știri

Românii sărbătoresc Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a aflat că îl va naște pe Iisus

De Buna Vestire este marcat momentul în care Fecioara Maria din Nazaret a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe fiul său.

Locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea că va naște pe Iisus este în prezent ocupat de o impunătoare biserică.

Buna vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi a săptămânii ar cădea aceasta. În unele biserici, în această zi se ajunează până la ora 17.00, când are loc Sfânta Liturghie. Apoi, creștinii care nu au mâncat și s-au spovedit se împartasesc, după care mănâncă pește, împreună cu toată comunitatea bisericii.

De buna vestire se crede că sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an, de aceea sărbătorii i se mai spune și Ziua Cucului. Cucul anunță sosirea efectivă a primăverii. Primul său cântec trebuie să fie așteptat de toți oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin și cu bani în buzunare. Cei care nu îndeplinesc aceste condiții nu vor beneficia de toate acele lucruri în anul care va urma. Dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în partea stângă sau în spatele omului, este semn de rău augur.

Fiind dezlegare la pește, se spune că acela care mănâncă pește de buna vestire se va simți tot anul ca peștele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peștii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*