Ultimele Știri

Românii pot trece Prutul doar cu buletinul

Fără pașaport în Basarabia

Românii și restul cetățenilor europeni vor putea trece granița de peste Prut doar cu buletinul, deși până acum nu se putea decât cu pașaport sau o carte de identitate biometrică.

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova prezentând la punctele de trecere a frontierei moldovenești doar buletinul de identitate, în urma unei decizii luate astăzi de Guvernul de la Chișinău.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne de la Chișinău, Oleg Balan, cetățenii europeni nu vor mai fi obligați să prezinte autorităților moldovenești pașapoartele sau cărțile de identitate biometrice, așa cum se întâmpla până acum.

Măsura va intra în vigoare la data publicării acestei hotărâri în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Ministrul de externe Bogdan Aurescu a salutat hotărârea executivului de la Chișinău.

„Această măsură reprezintă un semnal politic clar al angajamentului Republicii Moldova faţă de parcursul său european, un instrument concret de încurajare a contactelor şi schimburilor celor mai diverse între cetăţenii de peste Prut şi cei ai Uniunii Europene, inclusiv ai României, precum şi de susţinere a racordării statului vecin la spaţiul european”, a arătat Bogdan Aurescu.

Prin măsura adoptată în urma demersurilor iniţiate de MAE român, Republica Moldova se aliniază la practica instituită deja de statele din Balcanii de Vest care au aspiraţii similare cu cele ale Republicii Moldova în raport cu UE şi se bucură de acelaşi regim de circulaţie în spaţiul comunitar european.

La sfârșitul lunii aprilie 2014, Uniunea Europeană a anulat vizele pentru cetățenii Republicii Moldova. Acum, moldovenii pot călători în Europa în baza pașapoartelor biometrice, iar de acest lucru a beneficiat deja aproape 1 milion de cetățeni.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*