Ultimele Știri

Românii din SUA îl refuză pe George Maior ca ambasador

Mai multe publicații și organizații ale românilor din SUA i-au adresat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis prin care îi cer să „reconsidere” nominalizarea fostului director SRI George Maior ca ambasador.

Scrisoarea adresată preşedintelui Klaus Iohannis este semnată de aproximativ 40 de români, reprezentanţi ai unor ziare şi organizaţii neguvernamentale, fiind dată publicităţii de Asociaţia Jurnaliştilor Români din America de Nord.

Semnatarii îi cer preşedintelui Iohannis să reconsidere decizia de a-l nominaliza pe George Maior în poziţia de ambasador al Romaniei la Washington, solicitând ca să desemneze „o altă persoană care să aibă credibilitatea necesară pentru a putea conlucra cu comunitățile românești de aici”.

”Mai mult, dat fiind faptul că SRI şi-a asumat trecutul fostei Securităţi, nominalizarea domnului Maior ar redeschide răni adânci în comunitatea românească din SUA, răni care abia s-au cicatrizat după 25 de ani. De asemenea, două situaţii recente ne arată că SRI, sub domnul Maior, s-a îndepărtat de la standardele unui serviciu secret dintr-o democraţie, făcând enormi paşi înapoi în procesul de reformare. Prima acţiune este legată de implicarea SRI în actul de justiţie, care deja a stârnit reacţii fără precedent ale magistraţilor din România”, susţin semnatarii scrisorii.

Aceştia reclamă, de asemenea, ”implicarea SRI în politică”, în perioada în care instituţia a fost condusă de George Maior.

”Comunitatea românească din SUA s-a implicat activ în multe acţiuni în favoarea României, însă nu poate legitima necondiţionat pe cineva care a creat un astfel de sistem de control al societăţii româneşti, ce aduce aminte de fosta Securitate. După 25 de ani de la căderea regimului comunist, cel mai mare pericol pentru societatea românească este existenţa unei instituţii necontrolabile care mişcă, vede şi aude tot.

Presa a relatat că în cadrul audierii de către Comisia comună parlamentară de politică externă, domnul Maior a declarat că o preocupare constantă a proiectului său de ambasador va fi consolidarea relaţiei cu comunitatea românească. Din pacate, numirea domnului Maior ca ambasador al Romaniei în SUA nu doar că nu va consolida, dar va şubrezi relaţia Ambasadei cu comunitatea românească.

Potenţialul enorm pe care comunitatea din SUA îl are pentru a sprijini România va putea fi fructificat la maxim numai dacă în poziţia de ambasador va exista o persoană necontroversată. Dat fiind faptul că avizul Comisiei comune de politică externă din Parlament este doar consultativ, decizia ultimă a nominalizării domnului Maior ca ambasador ân Statele Unite vă aparţine în exclusivitate.

Vă solicităm, de aceea, să luaţi serios în considerare nominalizarea unei alte persoane în poziţia de ambasador al Romaniei în SUA, o persoană care să ne inspire încredere şi cu care să putem conlucra pentru a ajuta România în continuare”, mai arată românii semnatari ai scrisorii către preşedintele Klaus Iohannis.

În 20 mai, George Maior a primit aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de ambasador în SUA, el precizând în cadrul audierilor că e inadmisibil ca SUA să fie doar al 11-lea investitor în România.

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a fostului director al SRI George Maior în postul de ambasador în SUA.

George Maior a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006.

Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind şi preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Senat.

În perioada 2000-2004 a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*