Ultimele Știri

Românii din diaspora vor cere dizolvarea Parlamentului, dacă nu se aprobă votul prin corespondență

Românii din diaspora sunt pregătiți să facă presiuni asupra autorităților din România, pentru a avea vot prin corespondență și vot electronic

vot diaspora

Reprezentanții românilor din Italia și Spania, prezenți la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului (Harghita), spun că sunt pregătiți să ceară președintelui Klaus Johannis dizolvarea Parlamentului, dacă nu se vor aproba votul prin corespondență și votul electronic, conform MEDIAFAX.

Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa (FADERE), a afirmat, vineri seară, că românii din diaspora sunt pregătiți să facă presiuni asupra autorităților din România, pentru a avea vot prin corespondență și vot electronic.

Președintele FADERE s-a arătat ”optimist”, cu toate că ”din ce în ce mai mulți factori de decizie, parlamentari și voci de mai sus”, i-au spus că nu ar mai fi timp pentru așa ceva.

De asemenea, el a susținut că la alegerile din 2016 numărul românilor care se vor prezenta la urne va fi mai mic decât la scrutinul pentru alegerile prezindețiale de anul trecut.

La rândul său, Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia, consideră că la alegerile de anul viitor vor vota mulţi români din diaspora, pentru că a fost extinsă posibilitatea de înfiinţare a secţiilor de votare.

Deși este ”încrezător că speranţa moare ultima”, președintele Asociației Românilor din Italia se așteaptă la ”o trădare” din partea parlamentarilor care reprezintă diaspora.

Reprezentanții românilor din Italia și Spania au acuzat partidele politice românești că au ”măcinat” diaspora, că dezbină comunităţile româneşti pentru a le obține voturile și că după ce ajung la guvernare ”își scurg” banii destinați românilor, uitând de promisiunile pe care le-au făcut.

Și Eugen Terteleac a povestit că situația este identică și în Italia, unde clasa politică românească este „cel mai puternic implicată în dezbinarea comunităților românești”, în loc să protejeze interesele românilor și „să lupte” pentru drepturile acestora.

În opinia reprezentanților românilor din diaspora, soluția ar fi ca viitorii parlamentari care le vor reprezenta interesele să fie aleși din rândul românilor care trăiesc în străinătate, persoane neimplicate politic, cu inițiative, respectate de comunitățile în care trăiesc și care nu se folosesc de ”sistemele tradiţionale «divide et impera»”.
Cele câteva milioane de români din diaspora sunt reprezentați în Parlamentul României de patru deputaţi şi doi senatori, ”puțini și cu aproape zero iniţiative legislative la fiecare dintre ei”, potrivit reprezentanților acestora.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Românii din diaspora vor cere dizolvarea Parlamentului, dacă nu se aprobă votul prin corespondență

  1. Mihai Traian // 13 august 2015 at 12:22 // Răspunde

    Sunt perfect de acord cu actiunea romanilor din diaspora si intrega mea familie este perfect de acord cu aceasta actiune.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*