Ultimele Știri

Românii cu credite în franci au șanse mici de câștig în fața bancherilor

franc elvețian

Banca Volksbank a câştigat două noi procese privind conversia creditului din CHF în RON la cursul istoric, Tribunalul Bucureşti şi Judecătoria Galaţi considerând cererile clienţilor ca fiind nefondate, se arată într-un comunicat al băncii respective.

În dosarul 39256/3/2014, Tribunalul Bucureşti apreciază că, potrivit art. 4.2 din contract, banca nu are nicio obligaţie să convertească în lei creditul acordat, ci are doar opţiunea de a efectua conversia, în cazul unei fluctuaţii de peste 10% a cursului valutar faţă de celde la momentul acordării împrumutului.

În plus, potrivit aceleiaşi clauze 4.2 din contract, o eventuală conversie se poate realiza doar la cursul CHF/RON practicat de bancă la data conversiei şi nu la cursul de la momentul acordării creditului, aşa cum au solicitat clienţii.

În acelaşi dosar, instanţa s-a mai pronunţat şi cu privire la susţinerile clienţilor căprevederile art. 4.2 din contract ar avea caracter abuziv, motiv pentru care aceştia au solicitat instanţei să modifice clauza şi să oblige banca să convertească creditul la cursul istoric.

Astfel, judecătorii au reţinut în decizie că “în situaţia constatării caracterului abuzival unor clauze contractuale, acestea nu vor mai produce efecte. Nicio prevedere legală nu permite însă instanţei modificarea unei clauze, în sensul dorit de una dintre părţi, în contravoinţei celeilalte, întrucât astfel s-ar aduce atingere principiului libertăţii contractuale (…).

Consumatorii au dreptul să fie protejaţi împotriva clauzelor abuzive însă în limitele trasatede lege, neavând dreptul ca, utilizând de forţa instanţei de judecată, să-şi impună propria voinţă, în detrimentul celeilalte părţi.”

În concluzie, instanţa constată că nici contractul şi nici legea nu conferă dreptul clienţilor să modifice clauza contractuală 4.2 în vederea obţinerii conversiei creditului din CHF în RON, la cursul existent la data încheierii contractului. Cea de-a doua solicitare de conversie a creditului la cursul istoric a fost depusă la Judecătoria Galaţi, în dosarul 4807/233/2014.

Şi în acest caz, instanţa a apreciat tot ca nefondată solicitarea clientului de conversie a creditului din CHF în RON, la cursul de la data acordării împrumutului. Sentinţa de la Judecătoria Galaţi a fost dată pe data de 17 februarie 2015, însă motivaţia nu a fost încă publicată.

În cazuldosarului de la Galaţi, contractul dintre client şi bancă nu includea clauzele 4.2, respectiv 4.3, de conversie a creditului din CHF în RON. Ambele decizii menţionate mai sus pot fi atacate cu recurs.

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on Românii cu credite în franci au șanse mici de câștig în fața bancherilor

 1. potrivit judecatzii de mai sus, daca francul elvetian ajunge azi la 20 de lei si toti cei cu credite ipotecare in franci elvetieni pot sa uite ca au avut vreodata un vis, nu e nicio problema, nu e ca la jocuri de noroc, bnr-ul nu trebuia sa interzica asemenea credite, nu conteaza ca se va renunta efectiv la cateva sute de mii de romani etc. etc. si, deci, bancile vor putea sa supravietuiasca mai departe si sa jumuleasca oamenii fraieri neinstruiti economic, caci oricum in tzara asta e permis orice.

 2. Ai nevoie de un împrumut de urgență pentru afaceri sau de a plăti facturile la dobândă de 3%? Ne da afară împrumut organismelor individuale și cooperare variind de la $ 3000 de dolari la 20 de milioane de dolari, lire euro perioadă durată maximă de 1 la 30 de ani, Daca da Contactati-ne cu detaliile de mai jos.
  (1) Names______
  (2) Country________
  (3) Number_______ Telefon
  (4) Gender_________
  (5) Împrumut Amount________
  (6) Durata: _________
  (7) Lunar Income____
  Cu Stimă,
  DR.JULIUS BECKER CREDIT COMPANY
  e-mail: info.juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*