Ultimele Știri

România va primi 11,1 milioane de euro în sprijinul fermierilor, de la Comisia Europeană

Comisia Europeană a construit un plan de sprijinire a fermierilor din Uniunea Europeană, în valoare de 500 de milioane de euro. conform dezvăluirilor făcute marți, România ar urma să primească pentru sprijinul fermierilor 11, 1 milioane de euro.

Cele 28 de state membre UE vor primi ajutoare în valoare totală de 420 milioane de euro. Din totalul țărilor, România va primi 11,1 milioane de euro, la fel ca și Danemarca, primind mai puțin decât țări precum Cehia (11,2 milioane de euro), Lituania (12,6 milioane de euro) sau Irlanda (13,7 milioane de euro). Cele mai mari ajutoare vor fi acordate fermierilor din Germania, 69,2 milioane de euro, iar cel mai puțin vor primi fermierii din Malta, 100.000 de euro, conform Agerpres.

Sprijinul acordat fermierilor va consta, de asemenea, și în scheme de stocare privată pentru produse lactate și carne de porc, precum și posibilitatea acordării de avans la plățile directe: ”Acesta este un pachet de sprijin comprehensiv, decisiv și robust. Este o declarație de sprijin din partea Comisiei pentru agricultura europeană”, a apreciat comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan.

Aceste decizii de sprijinire a fermierilor vin după ce câteva mii de producători de lapte și carne de porc au protestat la începutul acestei luni pe străzile din Bruxelles, pe fondul reuniunii miniștrilor agriculturii din țările membre. Piața alimentelor este problematică, mai ales din cauza embargoului rus asupra produselor agricole, decretat de Moscova în replică la sancțiunile adoptate de UE după criza ucraineană, acesta apăsând greu asupra piețelor, ținând cont că Rusia era destinația a 10% din exporturile agricole din UE. De asemenea, probleme sunt și pe piața laptelui, care suferă din cauza unei supraproducții la nivel mondial. Pe lângă lipsa pieței din Rusia, cererea scăzută din China și creșterea producției în cadrul UE după eliminarea cotelor de lapte, la 31 martie, au creat un dezechilibru, conform agenției citate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*