Ultimele Știri

România va fi ”distrusă” în cazul unui cutremur similar cu cel din 77′

România este total nepregătită în cazul unui seism puternic de peste 7 grade pe scara Richter. România nu are o strategie națională de intervenție în caz de dezastru și putem asista la o adevărată tragedie în cazul unui seism puternic.

Romania este pe locul 4 în Europa ca expunere la risc seismic. Mii de clădiri se află la un pas de prăbușire în cazul unui seism mai puternic și am observat ce s-a întâmplat în județul Galați în urma unui seism de 5,7 grade pe Richter: mobilier distrus, pereți crăpați, rețele de telefonie mobilă picate, rețele de electricitate și încălzire care nu au mai funcționat ore în șir. Acest eveniment ne arată cât de slab pregătiți suntem în cazul unui dezastru natural.

cld

La fel ca oricare risc natural, riscul seismic este definit în funcţie de 3 parametri: hazardul seismic, vulnerabilitatea seismică sau gradul de distrugere așteptat la structuri și infrastructură din cauza  unui cutremur și pierderile estimate, evaluate în pierderi economice și de vieţi omenești.

În tabelul de mai jos este făcută o evaluare a riscului seismic în secolul trecut care cuprinde pierderi de vieţi omenești și răniri de persoane, pierderi economice, avarii și distrugeri asupra fondului construit:

 

distrugeri

În urma cutremurului din 77′, doar în București și-au pierdut viața peste 1400 de  oameni, iar un cutremur similar ar produce astăzi de patru ori mai multe victime, se arată într-un bilanț de la împlinirea a 37 de ani de la tragicul eveniment. În București, Centrul Vechi este cel mai predispus în cazul unui seism pentru că majoritatea clădirilor nu sunt consolidate, iar multe stau să se prăbușească. 

cutremur 77

În Bucuresti sunt 374 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 186 reprezintă un pericol public. Autoritățile se complac într-o situație tragi-comică și se ascund în spatele unor legi total eronate. Aceștia spun că proprietarii sunt principalii vinovați pentru că nu își consolidează clădirile, iar în anumite cazuri refuză ajutorul statului pentru că nu vor să își părăsească locuințele.  „Ordonanța 20 prevede la articolul 2 că responsabilitatea acțiunilor revine proprietarului”, astfel reprezentanții statului stau liniștiți pentru că nu îi va trage nimeni la răspundere în cazul unui dezastru. 

Cifrele dau o preconizare sumbră în cazul unui cutremur similar cu cel din 1977

bucuresti-og

Prognozele arată că în cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, precum cel din 4 martie 1977, 6.500 de bucureșteni și-ar putea pierde viața, iar 16 mii ar fi răniți grav. În afară de București, alte 70 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic există în județele Prahova, Brăila și Galați.

Având cunoștință de existența riscului natural acest lucru presupune acceptarea  și aducerea lui la un nivel acceptabil, prin măsuri și acţiuni adecvate din partea autorităţilor, guvernului și Protecţiei Civile, prin instrumente legale și financiare eficiente, însă în România acest lucru nu a fost pus în dezbatere și nici nu este luat în serios de reprezentanții statului. 

mobila-cutremurCitește și: Urmările celui mai puternic cutremur din acest an!

 

 

În ceea ce privește România, se poate spune că soluţiile cele mai bune pentru reducerea riscului seismic sunt cele în care factorii de decizie, de la nivel guvernamental, trebuie să implementeze pe termen lung strategii de dezvoltare continuă a ţării în plan socio-economic, alături de strategii de informare și pregătire a populaţiei, în vederea depășirii, cu cât mai puţine consecinţe negative (de natură materială, dar și psihologică), a unei situaţii de criză care poate fi declanșată de un viitor cutremur vrâncean major.

Din păcate asistăm la un interes scăzut al autorităților pe această temă și singurul lucru pe care îl putem face este  să ne pregătim singuri în eventualitatea unui dezastru major. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*