România va fi afectată puternic de 6 tendințe demografice. Cum arată viitorul pentru noi

  • Nicoleta Ungureanu
  • 31 mai 2016
  • Social

Schimbările demografice care se produc în România sunt din ce în ce mai semnificative pe măsură ce trec anii, anul acesta înregistrându-se un adevărat declin demografic.

Tendințele demografice care afectează cel mai mult țara noastră în prezent sunt: natalitatea aflată într-o continuă scădere, decesele în creștere, maturizarea vârstei părinților la prima căsătorie, dar și o constantă a ultimilor ani: familiile cu ambii părinți salariați care fac copii sunt sub jumătate din totalul celor care au adus copii pe lume în anul trecut.

Declinul natalității va avea urme grave și asupra sistemului educației, deoarece numărul tot mai mic de elevi de vârstă școlară va presupune desființarea mai multor posturi de profesori/învățători, populația aptă de muncă se va rări și ea, ceea ce va pune o mare presiune asupra fiscalității, scrie HotNews.

Anul trecut, mai mult de jumătate (51,5%, respectiv 96568 copii) din totalul născuților-vii au fost băieti. Scăderea numărului de nou-născuți s-a înregistrat mai ales în zonele rurale, unde s-a născut cu 16,8% mai puțini copii decât în mediul urban.

În ceea ce privește maturizarea vârstei părinților, vârsta medie a mamei la naștere a fost 28,3 ani, în ușoară creștere față de anul 2014 (28,2 ani). Mamele din mediul rural au născut, în medie, la o vârstă mai mică, 26,8 ani comparativ cu cele din mediul urban, unde vârsta medie la naștere a fost de 29,5 ani. De altfel, și căsătoriile au loc la vârste din ce în ce mai înaintate.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *