Ultimele Știri

România, un muzeu al analfabetismului

După cum știm deja cu toții, Muzeul Literaturii Române, din București, a fost închis în urmă cu câteva luni. În cazul în care mai existau câteva dovezi clare că țara noastră nu s-a scăldat de dintotdeuna în același analfabetism, aceste dovezi sunt pe cale de dispariție. Numeroase documente care ocupau spațiul unui întreg muzeu, au ajuns să fie înghesuite într-o cameră din Casa Presei, unde nu numai că nu au condițiile ideale de păstrare, însă sunt și depozitate precum niște arhive care zac lipsite de importanță.

Cursul vieții este firesc, în timp ce unele lucruri se dezvoltă, altele intră în umbră și ajung încet-încet pe cale de dispariție. Asta s-a întâmplat și cu Muzeul Literaturii Române. Ironic este că exact lucrurile care ar trebui promovate, nu sunt. Analfabetismul este în floare, și după cum stau lucrurile, grădinile se tot întind pe spații din ce în ce mai mari, până când România va fi toată în floarea analfabetismului.

Ciudat este că nu încercăm să îl combatem, ci ne adaptăm lui. Un bun exemplu este situația subiectelor de BAC. Pentru că cei sus puși au considerat că subiectele erau ”prea grele” și asta era singura cauză pentru care liceeni nu luau bacalaureatul, au apelat la simplificarea subiectelor. Nu doar o dată, ci de mai multe ori, până când subiectele au ajuns la ”nivelul de inteligență al liceenilor”. Dar uite că  subiectele au ajuns să poată fi rezolvate de elevii claselor gimnaziale și cu toate astea s-a picat oricum la BAC așa cum cad copacii  în codrul României (o altă problemă care ar trebui discutată cândva) și nu ar fi mare mirarea ca la anul să se apeleze la subiecte de genul: ”Care este verbul folosit la timpul prezent? a) merg; b)mergeam; c)am mers”. Dar cred că și aici s-ar putea ca tinerii liceeni să stea puțin să se gândească. S-ar putea ca în primă fază să se întrebe ce este acela un verb, iar în a doua fază să se întrebe dacă nu cumva întrebare este una capcană. Și nu, nu este!

dd

Lucrul evident este acela că au de unde se inspira! Exemplele care le susțin modul de abordare a simplei baze de cultură sunt numeroase. O dovadă a acestui fapt este Gigel Știrbu, Ministru al Culturii, care în urmă cu doi ani scria într-o postare: ” Ceva frumos frumos s-a întâmplat. Bucureștiul are doi noi stații de metrou și îi sunt promise în următorii zece ani alte 65 de stații”. Ceva pe aici pare în dezacord!

Alt exemplu este Mircea Dușa, titularul Apărării Naționale, care vorbea la un moment dat despre ”trupurile neînsuflețite ale cadavrelor celor decedați”. Parcă, parcă și aici este ceva în neregulă. Voi ce spuneți? Nici cu președintele țării nu ne este rușine, domnului Traian îi place să folosească ”să aibe” în loc de ”să aibă” sau ”mi-ar place” în loc de ”mi-ar plăcea”. Așadar, este clar că tinerii analfabeți ai României sunt încurajați puternic, sunt susținuți chiar cu mult curaj de ”exemplele” României.

Punctul culminant se află însă la Ministrul Educației care a reușit ca în ”minunatul” său discurs să introducă propoziția ”Nu a existat subiecte, a existat doar un mesaj”. Bun, și în România ”a existat” mulți analfabeți anul acesta la BAC, dar nu-i problemă!

Așadar, revenim la problema Muzeului Literaturii Române, pe care timp de un an nu îl mai putem vizita. Bine, asta-i o presupunere, probabil perioada se va mări cu ani și cine știe în ce condiții vom mai reuși să vedem toate acele dovezi vii ale existenței unor oameni de laudă ai României, expuse într-un loc frumos și îngrijit. Dovezi ale unor oameni care au lăsat ceva în urmă, de care noi toți ne-am legat mai apoi. Lucruri care au reprezentat un fundament cultural al României, cu care ne lăudam și cu care ne mai puteam alina dezamăgirea cauzată de ceea ce se întămplă, și pe care o putem urmări peste tot: televizor, presă, stradă, metrou, magazin. De fapt, oriunde este civilizație.

Ne vrem înapoi dovada unei literaturii vechi, care nu a fost contaminată cu acest virus al lipsei de cultură!

ss

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on România, un muzeu al analfabetismului

  1. Aurelia Ionescu // 25 august 2014 at 17:57 // Răspunde

    Basescu ne spune ca nu avem nevoie de cultura , il avem pe EL si asta ne ajunge . Si atunci care-i problema ?!.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*