Ultimele Știri

România și Republica Moldova cer într-un glas retragerea forțelor militare ruse din Transnistria

În cadrul reuniunii OSCE de la Basel, ieri, atât Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, cât și oficialul de la București, Bogdan Aurescu, au solicitat Rusiei să-şi retragă forţele militare de pe teritoriul Moldovei și să depună efort în vederea avansării procesului de negociere privind soluţionarea conflictului din Transnistria.

Mesajele expuse în cea de-a XXI-a reuniune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa de miniștrii de externe ai României și Republicii Moldova vin în contextul îngrijorării faţă de criza securităţii din estul european.

„Reiterăm necesitatea finalizării retragerii forţelor militare şi a muniţiilor Federaţiei Rusie de pe teritoriul Moldovei. De asemenea, amintim despre necesitatea transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă”, a declarat Natalia Gherman.  

Dacă şefa diplomaţiei de la Chișinău a declarat că obiectivul strategic al autorităților de peste Prut este găsirea unei soluţii politice, bazate pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, Aurescu a pledat şi pentru depășirea blocajelor în procesul de negocieri în formatul 5+2 din care face parte și România.

Aceiași oficiali au vorbit și despre situația îngrijorătoare din Ucraina, remarcând faptul că un regim eficient de încetare a focului poate fi asigurat doar cu ajutorul extinderii Misiunii OSCE de observare la frontiera ucraineano-rusă. și soluționarea problemelor cu care se confruntă școlile moldovenești cu predare în grafie latină, precum și fermierii din raionul Dubăsari.

Natalia Gherman a subliniat că alegerile parlamentare din 30 noiembrie au arătat că Moldova a ales calea continuării reformelor democratice și integrării europene, iar diplomația europeană nu trebuie să fie îngrijorată de orientarea politică a moldovenilor.  

Totodată, Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea intensificării eforturilor pentru soluţionarea conflictelor îngheţate în spaţiul OSCE, cu respectarea principiilor fundamentale şi a normelor de drept internaţional.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*