Ultimele Știri

România se pregătește pentru un nou împrumut la FMI

fmi_romania

Ministerul de Finanțe și-ar dori un nou acord cu Fondul Monetar Internațional, deoarece ar fi un motiv în plus ca România să se poată împrumuta mai ieftin și ar folosi și la imaginea țării, la ratingul de țară, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o emisiune difuzată duminică la ProTV.

Acordurile statului român cu FMI nu au fost niciodată în avantajul cetățeanului român, atât în epoca împușcatului cât și în epoca post-sovietică. Ca cetățean român va trebuie să suporți regulile impuse de FMI, dispariția unor locuri de muncă, privatizări dubioase și ingredientul special numit austeritate.

Se pare că fostul ministrul de Finanțe, Darius Vâlcov, a ajuns la pușcărie pentru că nu a vrut să prelungească contractul cu creditorii internaționali. Dosarul său a fos scos din joben deși faptele sale au fost comise în perioada cât a fost edil al Slatinei, acum ceva ani de zile. Vrem eliminarea corupției, dar într-un mod echidistant nu securistic, ne-am săturat în 70 de ani de miliție și securitate.

Predecesorul lui Vâlcov, se grăbește rapid să refacă legăturile și să pupe mâna marii finanțe mondiale, deși România are în momentul de față o economie cât de cât stabilă.

Dl. Teodorovici, ministerul pe care îl conduceți ar trebui să se ocupe de recuperarea prejudiciilor din marile dosare de corupție, efectiv avem bani, dar Guvernul Ponta nu vrea să îi recupereze de la hoți, inclusiv din rândurile partidului din care faceți parte! 

‘În mod normal, strict legat de Ministerul de Finanțe, desigur ne dorim un nou acord, pentru că este un motiv în plus ca România să se poate împrumuta mai ieftin, să-și poată continua această abordare, ca imagine, ca rating de țară. Sunt elemente care contează în contextul economic’, a explicat Teodorovici.

Acesta a subliniat însă că, pentru a discuta despre un nou acord, în primul rând trebuie încheiat în bune condiții actualul acord de finanțare cu instituțiile financiare internaționale, care expiră în septembrie.

‘În primul rând, trebuie să-l încheiem pe acesta care este în derulare și are ca termen de finalizare septembrie 2015. Îl vom încheia cu siguranță și în condiții bune. Așa au fost și discuțiile la Washington, la ultima misiune pe care am avut-o în această zonă. Am discutat cu Fondul Monetar, cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială. Ei așteaptă în continuare ca ceea ce ne-am angajat ca și Guvern să implementăm să și facem până la final.(…) Au fost întârzieri, dar de acum încolo până la final de an trebuie să facem cel puțin ceea ce Fondul și Comisia Europeană cer pentru ca acest acord să se închidă în bune condiții și să putem discuta despre un posibil nou acord cu Fondul Monetar’, a afirmat ministrul Finanțelor.

Scuzele dl. Teodorovici sunt absolut penibile, deoarece nu ai cum să faci performanță și să rezolvi problemele statului când membrii guvernului tău sunt hoți și corupți, unii chiar ajunși în spatele gratiilor din funcțiile ministeriale. 

Oficialul MFP a menționat că organismele internaționale trebuie să vadă că, deși sunt unele întârzieri, există voință și determinare pentru ca măsurile stabilite să fie implementate.

‘Ei trebuie să vadă foarte clar că ceea ce ne-am angajat că facem să și demarăm. Acum, nimeni nu poate să spună că, dacă un proces este puțin întârziat, adică lansăm procedurile efective, dar ele durează din anumite motive….Ei vor să vadă că într-adevăr există voință și determinarea Guvernului să facă acele măsuri. În primul rând, trebuie spus foarte clar: aceste măsuri trebuie implementate dincolo de obligația noastră în acest acord. Asta am spus-o foarte clar și la Banca Mondială și la Comisie. Eu, ca ministru de Finanțe, noi, ca și Guvern, nu implementăm măsurile acestea pentru că cineva ne cere. În primul rând ar trebui ca asta să fie abordarea, pentru că sunt măsuri bune și pentru economia românească’, a precizat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor anunța, pe 21 aprilie, că o misiune tehnică a Fondului Monetar Internațional (FMI) și Comisiei Europene va veni la București în perioada 19 — 26 mai, pentru discuții pe Codul fiscal și stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu FMI și Comisia Europeană.

„În luna mai vor veni la București. Între 19 și 26 mai va avea loc la București o misiune tehnică, discuții tehnice pe Codul Fiscal și stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu Fondul Monetar și Comisia Europeană. Au fost deja câteva acțiuni pe care le-am întreprins la întoarcerea de la Washington, măsuri care erau oarecum întârziate în programul cu FMI și CE. O să le aflați. Trebuie discutate în Guvern și aprobate”, a spus Teodorovici.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*