Ultimele Știri

România, record al UE în rândul adolescentelor care nasc înainte să împlinească 15 ani

România este pe locul fruntaș în ceea ce privește nașterile în rândul adolescentelor cu vârsta sub 15 ani. Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale și culturale, a făcut publice aceste date.

Mai mult, Comitetul, cere României să revizuiască legile privind asigurarea accesului la îngrijiri de sănătate sexuală. De asemenea se cere și adoptarea unei strategii naționale privind sănătatea și drepturile sexuale și ale reproducerii. Totodată este obligatoriu să se introducă în școli, un program de educație sexuală. Acest program este necesar pentru a reduce numărul de sarcini în rândul adolescentelor.

După statisticile celor de la ONU, România se află cu mult în urma statelor europene în ceea ce privește promovarea sănătații sexuale în rândul adolescenților și femeilor. Se pare că rata mortalității materne în România este de două ori mai mare decât media din Uniunea Europeană.

Mai sunt si alte probleme care îi îngrijorează pe specialiștii din UE. Numărul mare de cadre medicale care refuză să facă întrerupere legală de sarcină, fapt ce atrage după sine lipsa efectuării acesteia în condiții de siguranță. România este criticată că nu alocă fonduri acolo unde e necesar, în special în sectoarele sociale.

Comitetul acuză România de birocrație excesivă, corupție, obligativitatea plăților suplimentare școlare chiar dacă învățământul este gratuit, procentul mare de copii rromi rămași fără educație, ratele ridicate de abandon școlar, segregarea persistentă în sistemul școlar a copiilor rromi și a celor cu dizabilițăi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*