Ultimele Știri

România, printre puținele state care au descoperit un element chimic din Tabelul lui Mendeleev

Telurul este un element chimic cu simbolul Te și numărul atomic 52, care a ajuns în Tabelul lui Mendeleev în anul 1782 datorită inginerului austriac Franz Joseph Müller, stabilit în Sibiu.

Povestea singurului element chimic din sistemul periodic care a fost descoperit în România începe odată cu venirea lui Franz-Joseph Müller von Reichenstein în Transilvania, la 1778. În cel an, Guvernul Austriei l-a delegat pe mineralogul și inginerul de mine să cerceteze zăcămintele din zona Zlatna.

Între timp, austriacul a devenit inspector-general și șef al întregii industrii miniere, metalurgice și de sare din Transilvania, iar descoperirea noului metal din sistemul periodic a fost posibilă datorită cercetării sale despre aurul-problemă.

Guvernul de la Viena şi de baronul Samuel von Brukenthal l-au desemnat pe supraveghetorul minelor maghiare din România să rezolve problema aurului extras, care era în combinație cu alte minerale necunoscute.

Cercetătorul a stabilit că zăcământul prețios nu conţinea antimoniu, iar elementul necunoscut l-a numit aurum paradoxium sau metallum problematicum. Astfel, după vreo trei ani (1782) şi peste 50 de experimente, Franz-Joseph a ajuns la concluzia că a descoperit un nou element chimic.

Franz-Joseph_Müller_von_ReichensteinFranz Joseph Müller

 

Pentru a fi sigur de ipoteza lansată, Müller a apelat la chimiştii Torbern Bergman şi Martin Heinrich Klaproth pentru o aprobare. La scurt timp, unul dintre cei doi chimiști a susţinut în faţa Academiei de Ştiinţe din Berlin că omenirea asistă la descoperirea unui nou element, Tellurium, care trebuie să-i fie atribuită lui Müller.

Peste alți câțiva ani, J.J. Berzelius a reconfirmat descoperirea din Transilvania şi a certificat exactitatea concluziilor la care au ajuns Müller şi Klaproth. Chimistul rus Dimitri Mendeleev a introdus Telurul în Tabelul periodic pe care l-a făcut public în 1869. 

Telurul este un metal rar folosit la fabricarea învelișului bombelor atomice, în industria aero-spațială și în cea energetică. Pe glob, doar marile puteri, China, SUA, Canada și Australia dețin resurse naturale de telur, iar în Europa acest metal se găsește numai în România și în Suedia.

sistemul periodic

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on România, printre puținele state care au descoperit un element chimic din Tabelul lui Mendeleev

  1. Nu exista Romania in 1782 iar tipul e Austriac. N-are nicio legatura cu niciun stat roman sau cu Romania. Ai febra?

  2. Dar spalati la creier sinteti crezind ca „romanii” sint buricul pamintului. Mai coboriti putin cu picioarele pe pamint . Voi nu sinteti in stare sa descoperiti cita materie cenusie moarta aveti in cap, dar sa mai descoperiti ceva .

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*