România primește avertismente din partea Băncii Mondiale: ”Există un risc serios ca anul viitor să ajungă la un deficit de peste 3%”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 14 iunie 2016
  • Economie

Banca Mondială avertizează România că ar putea intra în procedură de deficit excesiv anul viitor. În condițiile în care deficitul bugetar va depăşi 3%, peste media statelor UE, se va impune o creștere inevitabilă a taxelor.

Presiunile fiscale se vor exercita şi pe termen lung, astfel că o creştere de taxe va fi inevitabilă dacă presiunile nu vor fi atenuate prin măsuri de reducere a cheltuielilor şi creştere a veniturilor, apreciază economistul Băncii Mondiale în România, Cătălin Păuna, scrie news.ro.

“Cam toate ţările au promovat în ultimul timp politici de reducere a deficitelor fiscale. Problemele pentru România sunt în direcţia opusă, anticipările Comisiei Europene sunt că există un risc serios ca anul viitor să ajungă la un deficit de peste 3%, iar România să intre în procedura de deficit excesiv”, a atras atenţia Cătălina Păuna.

Anul viitor, deficitul României s-ar putea situa peste media statelor UE, lucru care nu s-a mai întâmplat de mult timp. Comisia Europeană estimează pentru anul viitor un deficit bugetar de 3,4% din PIB, în urcare de la 2,8% în acest an.

Cu toate acestea, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, spune că Guvernul îşi menţine proiecţia de deficit pentru 2017 la 2,8% pe ESA şi că se va încadra în nivelul de 2,8%-2,85%.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *