Ultimele Știri

România, pregătită să intre în programul de apărare cibernetică a Ucrainei

Președintele României, Traian Băsescu a declarat miercuri că CSAT a aprobat prezența aeronavelor de luptă ale NATO pe teritoriul României. De asemenea, acesta a declarat că România ar fi pregătită să își asume un program legat de apărarea cibernetică a Ucrainei.

Ședința pe care Traian Băsescu a avut-o cu CSAT s-a datorat lămuririi a două probleme importante pentru România. Una dintre ele a fost legată de prezența aeronavelor de luptă ale NATO pe teritoriul României. Este vorba de aeronave de luptă care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO. Alături de statul român, acestea vor asigura poliția aeriană.

Aeronavele vor stațion aprin rotație pe teritoriul României, iar acest lucru  implică și staționarea pe teritoriul romînesc a 200 de militari, piloți, mecanici, personal de întreținere. Un alt subiect discutat în cadrul ședinței cu CSAT, a fost și acela că România este pregătită să își asume un program de apărare cibernetică a Ucrainei.

De asemenea, președintele a declarat că România solicită generic consolidarea flancului estic al Alianței. Conform acestuia, obiectivele  României  sunt generate, în primul rând de evenimentele din Ucraina și de acțiunile lui Putin. El este de părere că atât timp cât  nu se respectă acordurile internaționale și frontierele statelor în Europa, nu se poate vorbi de rațional.

Prin cererea României de consolidare a flancului estic al Alianței, se presupune și introducerea României în sistemele permanente de alertă și de capabilități de reacție. Președintele a mai declarat că prezența flotei ruse la Marea Neagră este îngrijorătoare pentru România. De aceea se cere creșterea nivelului de inter-operabilitate a forțelor României cu forțele altor state membre ale Nato.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*