Ultimele Știri

România poate avea propria monedă digitală

Băncile centrale ale României se gândesc să introducă moneda digitală, vor să creeze o monedă similară Bitcoin.

Dintre băncile europene, Banca Angliei este cea mai hotărâtă să facă acest pas. Banca Angliei crede că monedele digitale ar putea avea un impact mare asupra cetățenilor însă va necesita o supraveghere mai atentă deoarece tranzacțiile se vor efectua printre trei părți: cel care oferă banii digitali, cel care îi încasează și cel care verifică tranzacția, în acest caz e vorba de calculator.

O liră, un euro sau un leu digital ar funcţiona pe un principiu asemănător, în care nu banca centrală, ci calculatoarele populaţiei ar fi cele care ar verifica autenticitatea tranzacţiilor. O alternativă ar fi ca băncile centrale să facă verificarea tranzacţiei, ceea ce ar rezolva marea problemă a numărului de monede aflate în circulaţie. Toate monedele nou-create ar rămâne în visteria băncilor centrale. Astfel ar fi evitată scăparea preţurilor de sub control ca urmare a deprecierii rapide a monedei digitale naţionale.

Un dezavantaj pentru bănci ar fi faptul că acestea ar fi nevoite să își întărească sistemul IT. Vor avea nevoie de computere și siteme puternice pentru calcularea și verificarea tranzacțiilor.

Băncilor centrale le va fi foarte greu să copieze modelul Bitcoin fără riscurile de instabilitate ale acestui tip de valută digitală.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*