Ultimele Știri

România, plină de școli nepregătite pentru noul an școlar. Fața tristă a unui sistem de învățământ defect

Mai este doar o săptămână pâna la începerea unui an școlar, cu toate acestea foarte multe școli din România nu sunt încă pregătite pentru un nou început. Ca de fiecare dată, încep anul cu resurse puține și îi primesc pe elevi în condiții mizerabile.

Problema școlilor care au un mediu inadecvat pentru educația copiilor este una dezbătută în fiecare an, problema este că de la un an la altul aceasta continuă să arate la fel. Ca și în anii trecuți, foarte multe școli din România îi așteaptă pe elevi într-un mediu trist și ponosit. Un exemplu este școala din satul Chetrosu, judeţul Vaslui. Aceasta stă să se dărâme, are geamurile sparte iar țigla pare să cadă oricând de pe acoperiș. Mobilierul este vechi, pardoseala a fost cârpită cu scânduri, iar din tavan se desprind bucăţi de lemn şi lut, scrie Digi24.

Situația stă la fel de rău și  un colegiu din centrul oraşului Galați, care are toaletele în curte. Scuza reprezentanților privind această situație este aceea că în prezent clădirea este închiriată şi nu se pot face investiţii majore.

În România peste 2.500 de şcoli funcţionează în condiții sanitare inexistente. Una din ele este cea din comuna Poroina Mare, din judeţul Mehedinţi, unde în luna februarie a acestui an două feţite eleve de clasa a IV-a au căzut în toaleta aflată în exteriorul şcolii. Acestea au căzut în hazna după ce placa de beton de sub picioarele lor s-a rupt în două. Fetițele au scăpat cu viață, însă poliția a deschis o anchetă pentru neglijența școlii.

toaleta-scoala

Un alt exemplu care dovedește cât de defect este sistemul de învățământ este școala din satul Poienile, veche de 65 ani, din comuna ieşeană Dagâţa. Aceasta nu a fost niciodată reabilitată, pereţii sunt din chirpici, ferestrele prinse cu sârmă, iar tâmplaria din lemn roasă de mucegai: „Lipim pereţii cu lut, altă soluţie nu e, a doua oară dăm cu primul var. Aici la şcoală pe pod, am dat cu trei varuri. Am coscojit cu cuţitul, după am lipit cu lutul”, spunea un localnic în urmă cu doi ani, conform Antidotul.ro. Situația este și astăzi aceeași.

scoli

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*