Ultimele Știri

România, pe penultimul loc în UE la capitolul bunăstare

România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului individual efectiv şi a PIB-ului pe cap de locuitor.

Cele mai ridicate valori fiind înregistrate în Luxemburg, iar cele mai scăzute în Bulgaria, potrivit datelor aferente anului 2014 publicate de Eurostat.

În România, consumul individual efectiv, care măsoară bunăstarea populaţiei, este cu 45 de puncte procentuale sub media europeană, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cu 46 de puncte sub acest nivel. Indicatorul a fost exprimat în standardul puterii de cumpărare (Purchasing Power Standards – PPS), o monedă artificială care elimină diferenţele de preţuri dintre ţări.

În cazul Bulgariei, consumul individual efectiv este cu 51 de puncte sub media UE, iar PIB-ul pe cap de locuitor cu 55 de puncte sub nivelul mediu din Uniune.

Potrivit datelor preliminare ale Eurostat pentru 2014, consumul individual efectiv variază în Uniunea Europeană între 49% şi 140% din media europeană. 10 state au înregistrat anul trecut valori ale consumului individual efectiv peste media UE. Pe primul loc se află Luxembourg, cu un nivel al consumului individual efectiv aflat cu 40 de puncte procentuale peste media UE, în timp de Germania şi Austria au înregistrat niveluri care au depăşit media UE cu peste 20 de puncte. Şase state membre au consemnat în 2014 un consum individual aflat cu peste 30 de puncte procentuale sub media UE, respectiv Estonia, Letonia, Ungaria, Croaţia, România şi Bulgaria.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*