Ultimele Știri

România NU este dorită în Spațiul Schengen. Patru țări s-au opus vehement

România și Bulgaria se pare că nu sunt dorite în spațiul Schengen, patru țări opunându-se vehement ca la următoarea ședință a Consiliului JAI să fie admise România și Bulgaria.

Victor Ponta și Klaus Iohannis deciseseră deja nici să nu mai ceară admiterea, așa că subiectul s-ar putea dovedi de o importanță redusă. În realitate, însă, este important să știm care sunt motivele pentru care România este respinsă din Schengen de unele dintre țările membre.

Olanda și Finlanda s-au opus absolut, acest lucru fiind deja cunoscut, în cel mai probabil caz neavând loc o negociere de schimbare a poziției, între timp. Surpriza vine însă de la Germania și Franța, care afișau o atitudine binevoitoare față de președintele României.

Unele dintre motivațiile care stau în spatele acestor declarații de amploare se pare că ar fi faptul că spațiul Schengen este la momentul reorganizării după criza refugiaților din Africa și Orientul Mijlociu, precum și faptul că ancheta EADS trenează de ceva timp. A fost disjunsă o parte care, de luni, e pe masa instanței de la Înalta Curte. Declanșarea acestei anchete ar fi un disconfort major pentru ambele țări, EADS fiind un consorțiu format din 2 companii, una franceză și una germană.

În ceea ce privește poziția Germaniei față de aderarea României la spațiul Schengen, aceasta ar putea fi motivată de intransigența României în privința realocării refugiaților, care nu a fost văzută cu ochi buni de cancelarul Germaniei. Pe de altă parte, motivația Franței ar putea fi legată de mersul anchetei în dosarul Apa Nova, ajuns la administratorii francezi ai companiei care a preluat alimentarea cu apă a Capitalei. Veolia este una dintre cele mai mari companii franceze în materie managementul deșeurilor, energie și mediu, afacerea din România fiind una dintre cele mai importante din afara granițelor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*