Ultimele Știri

România, înainte și după marea dezvăluire a lui Turcescu

Dezvăluirea lui Robert Turcescu a resuscitat din comă mass-media românească. Chiar dacă nu a fost arestat, audienţa provocată de către Turcescu este similară cu arestarea lui Dan Voiculescu sau tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, pentru că, spovedania în direct la B1 Tv te lăsa fără reacție.

Chiar dacă nu a adus dovezile cele mai relevante pentru a demonstra cele afirmate, chiar dacă nu ne-a spus de ce este vinovat, de ce a făcut tocmai acum această mărturisire, Robert Turcescu şi-a atins scopul.

Eliminând din start premisa că acest spectacol se datorează faptului că Turcescu a dorit “mântuirea” în fața lui Dumnezeu – întrucât la acest nivel, atunci când în joc se află scaunul de la Cotroceni pentru următorii 5 ani, de prea puține ori ai libertatea, curajul, puterea de a-ți asuma acest risc, rămân două posibilități: a fost şantajat, sau este un joc politic.

Indiferent ce s-a întâmplat, indiferent ce l-a determinat pe Turcescu să aibe un asemenea comportament, pentru că oricât am analiza, cu greu vom putea înţelege care a fost adevărata cauză, consider că nu vom afla niciodată adevărul în această privinţă. Însuşi Turcescu, care îşi pune libertatea, cariera, familia, imaginea în joc, nu aduce lămuririle necesare: se retrage pentru că s-a eliberat şi a descoperit, în sfârşit, imparțialitatea, obiectivitatea şi profesionalismul ziaristului.

În schimb, mă surprinde eficacitatea demersului lui Robert Turcescu, întrucât, de unul singur, a reuşit să anihileze dezbaterile privind lansarea candidaturii lui Victor Ponta pe Naţional Arena. Astăzi nimeni nu mai vorbeşte de banii cheltuiţi, precum şi efortul organizatorilor de a aduce 70.000 de oameni din întreaga ţară pentru a-şi lansa candidatul la prezidenţiale. Acest lucru este benefic pentru PMP, respectiv ACL, întrucât, oricât l-ar fi comparat pe Ponta cu Ceauşescu sau cu liderul nord-coreenilor, mediatizarea evenimentului ar fi fost în favoarea PSD-ului. Un studio mic a umilit un stadion cu 70.000 de psd-işti.

Totodată, cazul Turcescu devine un reper şi întăreşte ideea că Traian Băsescu, la momentul oportun, va face dezvăluirea promisă, sau va lăsa de înţeles că un anumit candidat este într-o situaţie similară cu cea a lui Turcescu. Fie că Turcescu a fost şantajat, fie că Turcesu face un joc politic pentru cineva, nu ar avea nici un rost să facă o asemenea dezvăluire, dacă aceasta nu ar fi urmată de o altă dezvăluire, de data aceasta, una a cărei scop ar viza eliminarea unui candidat din cursa prezidenţială, întrucât, dacă Turcescu s-a retras din televiziune, orice politician care va fi într-o situație asemănătoare, va fi nevoit să se retragă din politică. Nu poţi să fii împotriva lui Turcescu, şi în acelaşi timp, de partea unui politician, în cazul în care, ambii ar fi ofiţeri sub acoperire.

Totodată, având în vedere faptul că orice Breaking News este dezbătut doar pentru câteva zile în mass-media românească, aşa cum a fost şi în cazul lui Mircea Băsescu sau a arestării lui Dan Voiculescu, mă întreb dacă Turcescu a ales cel mai oportun moment sau dacă ar mai fi trebui să aştepte două săptămâni. Poate că lansarea lui Victor Ponta de pe Naţional Arena a grăbit această dezvăluire.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*