Ultimele Știri

România, condamnată de CEDO: Puiu Popoviciu, reținut abuziv de DNA

popoviciu

Statul român a fost condamnat, din nou, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Afaceristul Gabriel Puiu Popoviciu a câștigat procesul cu statul român în urma reţinerii sale din 2009 de către DNA.

Puiu Popoviciu a acuzat autorităţile de încălcarea nejustificată a dreptului la libertate. Mai exact, a stat opt ore în sediul DNA fără a fi audiat, apoi i s-a adus la cunoștință punerea sub acuzare.

CEDO a stabilit că omul de afaceri trebuie să primească 4.500 de euro daune morale.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu și fostul șef al DGIPI Cornel Șerban au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, în 2012, alături de alte nouă persoane în dosarul privind terenul din Băneasa, cauzând USAMV un prejudiciu de aproape 620 de milioane de lei.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 – 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Aurel Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale”, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

„În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale”, notează procurorii în documentul citat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*