Ultimele Știri

România cere înființarea unei flote NATO în Marea Neagră, pentru „apărare și descurajare”. Ce reacție ar putea avea Rusia

flota nato

De luna viitoare, România va începe demersurile pentru înființarea unei flote NATO în Marea Neagră.

Este vorba despre o grupare maritimă de nave militare a țărilor de la malul mării, partenere ale alianței. „Scopul va fi unul de apărare și descurajare”, a precizat ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc.

O flotă NATO în Marea Neagră, din care România să facă parte, este o prioritate strategică a Armatei Române și ar trebui să fie funcțională până la toamnă.

Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naționale: „E vorba de un complement firesc al unei prezențe terestre aliate, pe care o concepem ca parte a posturii de apărare și descurajare, ce va fi discutată și la summitul NATO, sperăm noi.”

Asta ar însemna o flotă de nave de război permanent dispusă în Marea Neagră și gata să reacționeze dacă situația internațională o cere. NATO are deja două flote active.

Prima este in Atlantic și are în componență nave și distrugătoare din 6 țări aliate printre care Portugalia, Canada și SUA. La unele exerciții a participat și România cu fregata Regele Ferdinand. A doua este situată în Mediterană. Acolo sunt vase de luptă din Turcia, Italia și Germania.

Mihnea Motoc: „Forma pe care o va îmbrăca prezența navală aliată la Marea Neagră depinde de ce vor spune riveranii aliați. Avem și parteneri ai NATO care sunt riverani și ale căror idei și contribuție ne interesează și trebuie văzut cum arată lucrurile în planurile de ansamblu ale organizației ca atare.”

În cazul flotei aflată în planul Ministerului Apărării, avem o restricție. Convenția de la Montreux spune că o navă militară străină nu poate staționa mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre. Asta înseamnă că din flotă pot face parte doar România, Turcia și Bulgaria, toate țări membre NATO și toate cu ieșire la Marea Neagră.

Decizia țării noastre de a activa permanent acest grup naval a provocat frământări la nivel internațional.

Dan Dungaciu, expert în relații internaționale: „Sigur că Federația Rusă vede această chestiune ca o formă de remilitarizare a Mării Negre, însă nu va privi direct spre România, pentru că dacă se va întâmpla ca acest grup naval să existe, inițiativa e NATO și nu România. Și prin urmare, orice adresare spre România ar fi ineficientă și acest tip de problemă se rezolvă la nivelul bilateral Federația Rusă-NATO, care pe termen mediu, s-ar putea să fie relansat.”

Propunerea României va intra în marile planuri geostrategice în care interesele marilor puteri privesc atât Siria cât și Ucraina.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*